Hlavní obsah

Nové brněnské hale ustoupí 21 budov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno nechá letos strhnout 21 objektů, především starých skladů a garáží, aby tak vytvořilo prostor pro dlouho plánovanou stavbu multifukční haly u výstaviště. Její vybudování přijde na 2,5 miliardy korun. Hala bude schopna pojmout 13 300 diváků. Stavební práce by měly začít počátkem příštího roku. Strženy budou objekty v majetku výstaviště a dopravního podniku.

Foto: Vizualizace MMB, Právo

Multifunkční hala na brněnském výstavišti by se měla stát i novou architektonickou chloubou moravské metropole.

Článek

„Potřebujeme získat prostor pro samotnou halu, ale také pro parkoviště a související dopravní infrastrukturu, protože již počátkem příštího roku plánujeme zahájit výstavbu. Zkušební provoz by mohl začít již koncem roku 2023, kompletně hotovo má být v roce 2024,“ sdělila Právu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Doplnila, že město již nyní hledá budoucího nájemce haly, jehož úkolem bude postarat se o provoz haly po dobu 15 let.

Multifunkční hala má splňovat přísné mezinárodní normy pro celou řadu sportů: hokej, futsal, volejbal, tenis, basketbal, box, malý fotbal nebo například krasobruslení. Dále se počítá s jejím využitím pro koncerty, muzikály, výstavy, kongresy, veřejné akce či show na ledě. Autorem architektonické studie je sdružení firem A PLUS a Arch. Design.

Brno chystá dalších sedm modrých zón

Domácí

Na bourání se ušetří

Očekává se vydání společného územního rozhodnutí a stavebního povolení pro tři stavby; tedy pro halu, část okolních ploch a na vodní díla v okolí. Vedle stavby samotné haly se dál pokračuje na změnách v okolí.

Spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic připravuje město výstavbu části velkého městského okruhu Bauerova. Veletrhy Brno chystají projekty nových bran a vstupů do areálu. Dopravní podnik města Brna pokračuje v rozšiřování smyčky Lipová a v projektu lanovky ke kampusu v městské části Bohunice.

Na cestující v Brně bude dohlížet svatá Barbora

Domácí

Nadcházející demolice přijde na necelých deset milionů korun. „O tuto veřejnou zakázku, jejímž jediným hodnoticím kritériem byla nejnižší nabídková cena, mělo zájem 17 subjektů. Vítěz tendru je oproti předpokládané hodnotě uvedené v zadávací dokumentaci výrazně levnější. Původně se totiž počítalo s částkou 54 milionů,“ zdůraznila primátorka.

Město řeší i náhrady

Jedná se již s vedením veletrhů a dopravního podniku o tom, jak bude město kompenzovat jejich náklady spojené s demolicí. V případě veletrhů jde o vybudování dvou nových vjezdů či oplocení a o přesunutí spedice. Je nutný také nový provoz centrálního odpadového hospodářství stejně jako u dopravního podniku. Ten bude potřebovat nové zpevněné plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám