Hlavní obsah

Nová koaliční smlouva nebude smlouvou dvou stran, tvrdí Němcová

Aktualizováno

Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) nebude nová koaliční smlouva smlouvou dvou stran (ODS a TOP 09) a několika poslanců. Třetím subjektem má být platforma Karolíny Peake. Němcová to řekla v Otázkách Václava Moravce v České televizi (ČT).

Foto: Petr Horník

Radek John, Bohuslav Sobotka, Karel Schwarzenberg a Miroslava Němcová (zleva).

Článek

"Platforma Karolíny Peake by měla být třetím subjektem," řekla Němcová s tím, že podmínkou není vlastní poslanecký klub. "Neočekávám, že koaliční smlouva bude smlouvou dvou stran a poslanců. To by nedávalo smysl," dodala.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga není nutná revize koaliční smlouvy. Šéf VV Radek John se bojí, že revize koaliční smlouvy by spočívala v tom, že se z ní vyškrtnou požadavky jeho strany.

Premiér Petr Nečas už dříve prohlásil, že nová koaliční smlouva by měla ze 100 procent odpovídat té současné.

Právě VV nyní tvrdí, že když už nejsou koaliční smlouvou vázáni, nepodpoří zákony, vůči nimž měly výhrady. Vláda nemůže jejich podporu čekat u církevních restitucí či u snížení valorizace důchodů.

Ne přeběhlíci, ale uprchlíci

Při hlasování tak bude záležet také na a nezařazených a nevypočitatelných exčlenech ODS Michalu Doktorovi a Pavlu Bémovi. "Nepovažuji debatu o církevních restitucích za uzavřenou," sdělil Právu nedávno Doktor.

Fakt, že se vláda opírá o Béma a Doktora zmínil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj kabinet Petra Nečase (ODS) dostal v pátek důvěru od šesti subjektů. Vedle ODS, TOP 09, poslanců kolem Karolíny Peake a několika členů VV ji prý při životě drží i poslanci Bém a Doktor.

Sobotka zopakoval, že vláda stojí na přeběhlících. "Nemáme přeběhlíky, ale uprchlíky. Veverky se, jak známo, rychle rozprchnou a skáčou ze stromu na strom,“ reagoval na jeho slova Schwarzenberg. Také proto prý není nutné koaliční smlouvu měnit; ti, kdo stávající smlouvu podepsali za VV, nyní podporují vládu v platformě Peake.

Ve hře jsou klouzavé mandáty ministrů

Sobotka také řekl, že ČSSD bude častěji vracet vládní návrhy se změnami dolní komoře ze Senátu, kde má většinu. Sociální demokracie tak využije toho, že vláda ve Sněmovně ztratila pohodlnou většinu 118 hlasů.

Nečasův kabinet tak bude složitěji prosazovat své návrhy. Ve Sněmovně bude muset kabinet stále hlídat většinu svých poslanců.

V pátek dalo při hlasování o důvěře svůj hlas vládě 105 poslanců. Ne všichni z nich ale zvednou ruku pro všechny návrhy kabinetu.

Kvůli oslabení vlády v dolní komoře koalice možná navrhne zavedení klouzavého mandátu ministrů, jak slíbila při svém vzniku. Znamenalo by to, že ministry, kteří jsou současně poslanci, by ve sněmovně zastoupili náhradníci. Němcová a Schwarzenberg to nevyloučili. Šlo by nicméně o ústavní změnu, k jejímuž prosazení by vláda potřebovala část hlasů opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám