Hlavní obsah

V Česku bude od pátku platit nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila vyhlášení nouzového stavu, platit bude od pátku. Po jednání vlády to ve středu oznámil šéf kabinetu Petr Fiala (ODS). Vláda k tomuto kroku sáhla v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Foto: Novinky

Vít Rakušan

Článek

„Nouzový stav bude platit od pátku,“ uvedl premiér. „Je to čistě z technických důvodů, abychom byli schopni zvládnou příliv uprchlíků. Nijak se nedotkne českých občanů,“ doplnil.

O možném vyhlášení nouzového stavu mluvil už dříve šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Po jednání vlády uvedl, že tento krok pomůže vládě při řešení uprchlické vlny, která do Česka míří z válkou zasažené Ukrajiny.

Rakušan očekává vyhlášení nouzového stavu, Čechů se prý nedotkne

Domácí

„Příval uprchlíků nekončí, musíme zachovat bezpečnost,“ řekl.

Současně zmínil, že všichni jsou z vyhlášení stavu nervózní. „Představujeme si pod tím zákaz cestování z okresu do okresu či zavírání obchodů. Nic takového nás teď ale nečeká,“ zdůraznil ve zřejmé narážce na vyhlašování nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru.

Nouzový stav vyhlásila vláda na 30 dnů, což je maximum. Poté zhodnotí, zda bude potřeba i nadále, a zdůvodní to Sněmovně i občanům, řekl Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám