Hlavní obsah

Nohavica: nikoho jsem neudal, StB už o všem věděla

Právo, ČTK, zaj
PRAHA

Písničkář Jaromír Nohavica se na svých internetových stránkách brání nařčení, že udal komunistické Státní bezpečnosti (StB) lidi, kteří mu v lednu roku 1989 přinesli podepsat petici za propuštění tehdejšího disidenta Václava Havla. StB ho prý kontaktovala sama měsíc po události a o všech jménech již věděla.

Článek

Nejpopulárnější český písničkář Nohavica na svých stránkách www.nohavica.cz reagoval na článek, který napsaly sobotní Lidové noviny (LN) s odvoláním na nově objevené archívní dokumenty. Nohavica podle nich petici podepsal a pak zmíněné lidi udal.

"Po 18 letech, kdy jsem na Koncertě pro Arménii podepsal petici za propuštění Václava Havla, to mám opět na talíři. Náhle, jen co jsem vyhlášen nejprodávanějším zpěvákem roku, se objeví listina nějakého kapitána Státní bezpečnosti, který si mne tehdy v únoru 1989, po měsíci (!) od onoho podpisu pod petici pozval a vyptával se, co že jsem to podepsal. Všechna jména už znali, tedy i to moje. Co všechno a proč si ten člověk do svého hlášení napsal, nevím," píše Nohavica.

Ze zápisků kapitána Liberdy

Dosud bylo známo, že Nohavica s StB mluvil o svém setkání s Karlem Krylem ve Vídni. Spolupracovníkem byl v letech 1986-1989, ale jeho spis byl skartován.

V únoru 1989 se podle LN Nohavica svému řídícímu důstojníkovi kapitánu Liberdovi svěřil, že ho během koncertu v Praze kontaktovali hudební publicista Vladimír Hanzel a jeho přítelkyně Jarmila Poláková. "Jmenovaná přítomné informovala o probíhající podpisové akci kulturních pracovníků za propuštění Václava Havla," zapsal Liberda do zprávy po schůzce s Nohavicou, který měl jako tajný spolupracovník krycí jméno Mirek.

Na stejnou schůzku Nohavica přinesl i dopis s vyhlášením ankety o Knihu roku Radia Svobodná Evropa, který dostal poštou a který obsahoval informace o knižních titulech vydávaných československým exilem.

Kafe od estébáka

V archívu byly objeveny i záznamy tzv. zvláštních finančních prostředků, kam StB zapisovala náklady na pohoštění agentů. Z nich vyplývá, kolik schůzek zpěvák se svým řídícím důstojníkem, který platil útratu, absolvoval. V letech 1987 a 1988 jich bylo minimálně patnáct.

"Myšlenka, že bych si nechal od estebáka platit kafe, je pro mne, přiznávám se, těžkým soustem," reaguje na to Nohavica.

Nové dvě zprávy StB byly nalezeny v archívu ministerstva vnitra v Kanicích u Brna, kde se nacházely v neprobádaném svazku dokumentů z karvinské expozitury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám