Hlavní obsah

Noční starosta? Radši přidejte strážníkům, kritizuje nápad pražská opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Nová pražská koalice chce řešit hlučný noční život v metropoli tím, že zřídila komisi pro tzv. nočního starostu. Nepůjde však o jednoho člověka, ale o celý tým lidí. Podle opozice jde o zbytečnost, která jen supluje práci policie.

Foto: Novinky

Antikonfliktní tým, který fungoval jen v létě 2017 v Praze 1.

Článek

„V ulicích Prahy nechybí úředničtí ‚koordinátoři‘, ale strážníci. Místo na nové úředníky mají jít peníze na jejich mzdy a výstroj. Řešení, které zvolilo stávající vedení, připomíná spíše antikonfliktní tým s bílým límečkem,“ kritizuje postup radních předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Nedodržování nočního klidu navíc podle ní není jen problémem centra. A pokud se má řešit bezpečnost, tak by to měl řešit konkrétní radní v součinnosti s policií. Praha se navíc dlouhodobě potýká s podstavem městských strážníků.

Institut tzv. nočního starosty si do předvolebního programu dala Praha sobě. Nově složená komise v čele s Janem Šternem, který je zároveň asistentem radní pro kulturu Hany Třeštíkové, by se měla zaměřit na dlouhodobější plán nočního života v Praze. V komisi budou dále i zástupci policie, nočních klubů nebo organizátoři kulturních akcí.

Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření
Hana Třeštíková (Praha sobě), radní pro kulturu

„Cílem je na jedné straně regulovat negativní dopady na život Pražanů, na straně druhé nepoškodit prosperitu města a jeho obyvatel,“ uvádí radní Třeštíková.

Podle předsedy zastupitelů ANO Patrika Nachera jde jen o věc na efekt a mediálně dobře vypadající nápad. „Antikonfliktní tým zní obyčejně, zatímco noční starosta zní dobře mediálně. Myslím, že je to věc na efekt. V první řadě by se tomu měla věnovat městská policie,“ vyčítal rada Nacher.

Nejde o antikonfliktní tým

Kritika opozice a srovnání s antikonfliktním týmem podle vedení města není na místě. Nejde podle ní o rychlou změnu „mávnutím kouzelného proutku“. „Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření,“ dodává Třeštíková.

Ačkoliv se tým bude zabývat nočním životem v celé Praze, nejvíce se jeho činnost dotkne Prahy 1, kde je nově starostou Pavel Čižinský, bratr starosty Prahy 7 a předsedy zastupitelského klubu v Praze Jana Čižinského.

Podle Pavla Čižinského se ale nejedná o bratrskou pomoc z magistrátu ani o znovuzavádění systému antikonfliktního týmu. „Tým nočního starosty má za úkol systémové řešení nočního života v celé Praze, nikoli jen v Praze 1. Antikonfliktní tým a noční starosta jsou dvě zcela jiné věci, dva úplně jiné přístupy,“ zdůraznil Novinkám Pavel Čižinský.

Antikonfliktní tým zavedla Praha 1 v létě 2017 poté, co v květnu vstoupil v platnost tzv. protikuřácký zákon. Ten podle tehdejšího starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09) vytáhl kuřáky na ulice a v Praze přibilo hluku i problémových turistů, kteří rušili rezidenty. Fungoval však pouze jen přes léto v roce 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám