Hlavní obsah

NKÚ: Univerzita koupila za stovky miliónů budovy, které nevyužívá

Novinky, val
Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil dotační programy zaměřené na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol, které spravuje ministerstvo školství. Resort podle něj chyboval v řadě ohledů, mimo jiné nastavil příliš volné podmínky pro získání dotací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo po žadatelích například nevyžadovalo, aby v investičních záměrech vyhodnotili efektivnost investice. „Resort se tak prakticky připravil o možnost zpětně vyhodnotit, jestli poskytnuté prostředky byly vynaloženy účelně,“ napsal NKÚ ve výsledné zprávě.

Resort prý také nedoložil, jak vlastně investiční záměry posuzoval. „Podpořil tak například nákup dvou budov Univerzitou Karlovou v Opletalově ulici v Praze za 372,5 miliónu korun. Tyto budovy přitom v době ukončení kontroly byly už rok a půl prázdné,“ stojí ve zprávě.

Ministerstvo chybovalo podle NKÚ také v tom, že nezavázalo příjemce dotací k tomu, aby majetek pořízený z dotace využívali alespoň po určitou dobu k tomu účelu, na který tuto podporu získali. Nezakázalo jim ani převádění dotovaného majetku na jinou osobu, či jim nenařídilo se o majetek po stanovenou dobu správně starat.

Škola stavěla o tři roky déle

Kontroloři prověřili přímo 14 projektů za celkem 4,4 miliardy korun. Nedostatky přitom zjistili u pěti z nich. „Například Univerzita Palackého v Olomouci kvůli chybám v zadávací dokumentaci stavěla nový pavilon Přírodovědecké fakulty Envelopa o tři roky déle, než plánovala, a rozpočet stavby se vyšplhal na dvojnásobek, tedy na miliardu korun,“ tvrdí NKÚ.

Podle kontrolorů nedodržela plánované rozpočty ani Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. „U Technologického pavilonu CPIT výdaje překročily původní rozpočet o 24,7 %, u Pavilonu velkých poslucháren FAST pak o 46,5 %,“ dodal NKÚ.

Ministerstvo přijalo nápravná opatření

Ministerstvo školství z pochybení částečně viní resort financí. "Původní dokumentace programů byly zpracovány za podmínek, kdy ze strany ministerstva financí (MF) nebyla dána jasná osnova nově vznikajících programů a požadavky na jejich formální a věcnou stránku byly MF postupně upřesňovány a kdy MF i zpracovatelé si byli vědomi značné komplikovanosti a nepřehlednosti materiálu," řekl Marek Zeman z ministerstva školství.

Podle něj resort o zjištěných chybách věděl delší dobu a přijal opatření k jejich nápravě. "V novém programu byly zpřísněny podmínky pro poskytování dotací, včetně ustanovení povinností využívat majetek po dobu stanovenou správcem programu, nepřevádět předmět podpory na jinou osobu, uchovávat doklady a písemnosti a vést samostatnou analytickou evidenci a podobně," uvedl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám