Hlavní obsah

Nikdo nezažil v čele EU takovou krizi jako my, zdůraznil Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velké státy podle místopředsedy české vlády Alexandra Vondry nikdy nejásají, když jsou v čele unie menší země. "My jsme si získali respekt. Nikdo nečelil takové krizi na počátku předsednictví jako my," řekl Vondra v diskusním pořadu TV Prima.

Článek

Diváci pořadu Partie také z 81 procent souhlasili s tím, že česká vláda předsednictví EU zvládá. 

Vondra v této souvislosti odmítl hlasy opozice a také některých zahraničních deníků, které tvrdí, že česká vláda počátek plynové krize zaspala. Podle vicepremiéra to bylo naopak - předseda Evropské komise José Barosso se zpočátku obával kyvadlové diplomacie a nechtěl jet s premiérem Mirkem Topolánkem do Kyjeva a Moskvy jet.

Nyní je podle Vondry zažehnána plynová krize ve své akutní podobě a české předsednictví se chce soustředit na vypracování kroků, které zbaví členské státy EU závislosti jednak na plynu dodávaném přes Ukrajinu, a také na plynu dodávaném pouze z Ruska.

Mezi tyto kroky má patřit propojení energetických soustav EU, otevření nových cest pro plyn, ať již jde o nové plynovody, nebo dodávání plynu přes moře třeba z Alžírska. Vondra se také vyslovil pro posílení jaderné energetiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám