Hlavní obsah

Ničí je úroky. Čtenáři jim ale dali novou sílu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenáři Práva dali zoufalému řidiči kamiónu Michalu Bartekovi (30) z jižních Čech naději, že se konečně jeho čtyřčlenné rodině podaří vymanit z extrémně naskakujících úroků a poplatků.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vznikly ze sedmdesátitisícové půjčky, kterou si před šesti lety vzal na vybavení domácnosti, ale předchozí zaměstnavatel mu neplatil mzdu a ze současného platu nemá šanci závazek ve výši 1,5 miliónu korun umořit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na článek v Právu a na Novinkách.cz z 5. prosince „Dluh roste rychleji, než kolik mohu vydělat, zoufá si otec“ například reagovala brněnská pobočka holandské speditérské firmy s tím, že by pro ně mohl jezdit za více peněz. Také současný zaměstnavatel, rakouská dopravní společnost, zvažuje, že svého řidiče přemístí na lépe placenou pozici.

„E-maily od lidí nás velmi povzbuzují. Snažím se už proniknout do insolvenčního řízení a jednám s firmou, jak to organizačně udělat, abych si mohl více vydělat. Právě teď jsem na cestě do Německa a pak mířím do Anglie,“ řekl na začátku týdne Právu Bartek po telefonu rovnou od volantu kamiónu.

Do potíží se dostal i proto, že manželka je částečně invalidní, je doma a on zatím dá dohromady měsíčně sotva dvacet tisíc, i když je pořád v práci. „Můžeme panu Bartekovi nabídnout místo mezinárodního řidiče, kde díky silným obchodním kořenům si u nás může vydělat i přes padesát tisíc korun čistého, ale je to vykoupené tím, že bude pořád na cestách po Evropě,“ napsal v reakci na článek šéf českého zastoupení firmy Oegema Transport Dedemsvaart B. V. Michal Bravený.

„Už jsme se spojili. Zatím to ale vypadá, že vzhledem k organizaci zakázek by byl takový příjem možný jen každý druhý měsíc, ale i tak je to skvělá nabídka, prostě impuls, že se z toho dostaneme,“ řekl Právu Bartek.

Už dávno měl žádat o bankrot

Každopádně i přes lepší práci je jediné řešení pro Barteka, aby formálně dobře zvládl podat žádost na soud o oddlužení. Šanci na to, že mu po pěti letech soud odpustí až 70 procent dluhu, má velkou, neboť z letos podaných zhruba dvaceti tisíců návrhů na osobní bankrot soudy schválily devatenáct tisíc.

„Zásadní chybou je, že jste již dávno nepodali návrh na oddlužení. Další půjčky většinou nic nevyřeší, dluhová spirála spíše jen narůstá,“ reagoval advokát Michal Majchrák z Českých Budějovic.

Vše o insolvenčním řízení včetně formulářů je na portálu www.justice.cz. „Návrh na oddlužení musíte podat ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích, a to čím dříve, tím lépe. Ve formuláři Návrh na povolení oddlužení popíšete své dluhy, své majetkové poměry. Podat by jej měla s vámi i manželka. Soudy ovšem jednají poměrně pomalu, podobných návrhů tam mají tisíce. Nevěřte také každému vymahači, který vyhrožuje, že vám sebere vše – i stůl. Není to pravda,“ napsal Bartekovi plzeňský advokát František Koranda.

Reklama

Výběr článků

Načítám