Hlavní obsah

Nezodpovědný hazard, kritizují Češi severokorejský jaderný test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České ministerstvo zahraničí se v úterý důrazně ohradilo proti jadernému testu, který provedla Severní Korea. Podle vyjádření Černínského paláce ohrožuje pokusný výbuch rovnováhu v regionu a porušuje jak mezinárodní úmluvy, tak rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

"Provedení jaderné zkoušky je vysoce nezodpovědný a politováníhodný akt, který vážně ohrožuje stabilitu a mír na Korejském poloostrově i v celém regionu," sdělila česká diplomacie v prohlášení.

Ministerstvo zahraničí současně vyzvalo KLDR k okamžitému dodržování všech rezolucí. Krátce předtím, než Pchjongjang oficiálně zkoušku potvrdil, oznámila odpálení jaderné bomby v komunistické KLDR sousední Jižní Korea.

Soul zároveň na 15:00 SEČ svolal mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. O jaderné zkoušce Severní Korea podle jihokorejské agentury Jonhap v pondělí předem informovala Čínu a USA.

Už koncem ledna KLDR v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN oznámila, že podnikne třetí jaderný test a že plánuje vypuštění dalších raket dlouhého doletu.

V pořadí třetí test podle AP znamená velký pokrok ve snaze severokorejského stalinistického režimu vyvinout jadernou hlavici, kterou by mohly nést rakety. Za toto úsilí je severokorejský režim kritizován.

Reklama

Výběr článků

Načítám