Hlavní obsah

Neznámý recesista "zrušil" Paroubkovi mítink

– Ústí nad Labem
Právo, Šárka Tonarová

Nový způsob, jak pozlobit politiky, našel neznámý vtipálek z Chomutovska. V pondělí zrušil předvolební mítink předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka. A protože nebyl žádný troškař, odtroubil řečnění hned na třech náměstích najednou: V Jirkově, Kadani a Chomutově.

Článek

A jak to udělal? Jednoduše přelepil pozvánky na mítinky textem Zrušeno. Podařilo se mu zmást nejen potenciální voliče, ale i samotné straníky.

"Všiml jsem si toho v neděli večer a popravdě řečeno mě to překvapilo. Říkal jsem si, jak to, že o tom nevím,“ připustil jirkovský starosta Radek Štejnar (ČSSD).  

Okresní volební manažer ČSSD Martin Klouda připustil, že zavádějící informace mohla voliče poplést. "Teoreticky vzato je to možné, ale udělali jsme okamžité opatření,“ řekl Právu. Po ulicích měst podle něj jezdila auta, která vyvracela zrušení mítinků.

Například obyvatelé Studentské ulice v Jirkově však hlášení neslyšeli. "Nevím, že by něco hlásili. Slyšela bych to, protože čekám, až se budou na ulici prodávat brambory a vajíčka. Ne, ne, nic nehlásili,“ shodly se penzistky z panelového domu naproti Kludského vile.

Pachateli hrozí maximálně přestupkové řízení

Forma, kterou žertéř zvolil, je svou prostotou geniální. Pravděpodobně vycházel z úvahy, že nic tak politika nepotrestá jako prázdné náměstí. Mohl ho nechat vyklidit hlášením o nastražené bombě, ale to by se dopustil trestného činu a riskoval vězení.

Přelepení plakátů však nejspíš nepřekročí hranici přestupku. Vtipálek navíc nezrušil všechny pozvánky, takže by se jen stěží prokazovalo, jak ČSSD poškodil.

"Podle mého názoru by se takové jednání dalo považovat za trestný čin poškozování cizích práv. Ovšem důležitý je rozsah způsobené škody, například kolik přelepil plakátů,“ usoudil mostecký právník Vojtěch Krejčíř.

Poškozená strana by zřejmě musela také prokazovat, že lidé nepřišli, protože uvěřili zrušení akce. Při těch pondělních mítincích by to bylo obzvlášť složité, protože celý den na Chomutovsku lilo jako z konve a počasí se umoudřilo až k večeru. Tomu odpovídala i průměrná účast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám