Hlavní obsah

Newsroom ČT24 porušil kodex, když nedal prostor pro vyjádření. Ředitel má vyvodit důsledky

Praha

Česká televize porušila svůj kodex, když nedala prostor vyjádřit se zmiňovaným osobám v reportáži pořadu Newsroom ČT24. Za dezinformátora a šiřitele nebezpečných výmyslů označila loni i platformu Zdravé fórum. Její zástupce se ale proti nulovému prostoru pro vyjádření bránil a na televizi podal stížnost. Rada ČT mu dala nyní za pravdu a požádala ředitele televize Petra Dvořáka, aby jí do měsíce řekl, jaké vyvodil důsledky.

Foto: Česká televize

Luboš Rosí v pořadu Newsroom ČT24. Archivní foto.

Článek

„Rada ČT konstatovala, že pokud Česká televize označí někoho jako dezinformátora, jako učinil pořad Newsroom ČT24 iniciativě Zdravé fórum, je nutné věc doložit,“ uvedl pro Novinky předseda Rady ČT Pavel Matocha.

„Tím, že doloženo nebylo nic, a navíc ani nebyl dán prostor poškozeným osobám zveřejněným v reportáži a osočeným z dezinformátorství k jejich vyjádření, byl porušen Kodex ČT,” dodal Matocha.

Je naprosto neakceptovatelné, aby pomluvený či negativně kritizovaný subjekt, zejména v případech tak citlivých, jako je v současnosti obvinění z šíření dezinformací, nedostal v daném pořadu prostor k vyjádření s odůvodněním na malý časový prostor reportáže

Konkrétně došlo k porušení článku 5.3 Kodexu České televize, kde stojí, že „pořady dávají ucelenější prostor aktérům událostí vyjádřit argumenty, jimiž zdůvodňují své postoje“.

„Rada zároveň požádala generálního ředitele, aby jí do 20. srpna 2022 sdělil, jaké z uvedeného závěru Rady ČT vyvodil důsledky,“ doplnil Matocha.

Nielsen: Pořad měl poškodit

Řeč je o reportáži v pořadu Newsroom z 5. prosince, kde je Zdravé fórum označeno za dezinformační web či za šiřitele nebezpečných výmyslů.

Zobrazeny v ní byly také fotografie imunoložky Zuzany Krátké či právě advokáta a kandidáta do Senátu za PRO Tomáše Nielsena, kteří za platformou stojí.

A právě Nielsenova advokátní kancelář, která Zdravé fórum zastupuje, podala již 7. prosince 2021 proti reportáži stížnost.

„Vedení našeho klienta ani osoby, které byly v příspěvku zobrazeny, nebyly Českou televizí v souvislosti s uvedenou reportáží předem kontaktovány a vyzvány k vyjádření, ačkoliv se v pořadu k věci vyjadřují jiné osoby,“ uvádí ve stížnosti, kterou mají Novinky k dispozici.

Záznam Maláčové označující Babiše za debila není proti Kodexu ČT

Domácí

„Reportérkou tohoto pořadu byl také opakovaně užit výraz „lžou“ a „zveřejňují lži“, aniž by k takovým tvrzením redakce tohoto pořadu disponovala jakýmkoli důkazem,” stojí také ve stížnosti.

Pro Novinky Nielsen v pondělí uvedl, že pořad byl připraven naprosto bezohledně vůči lidem, které zmínil, k jejich rodinám, k jejich dětem.

„Jeho cílem nebylo nic jiného než poškodit ty, o nichž pojednával. Aniž by dostali jakoukoliv možnost se bránit, byli onálepkováni a dehonestováni,“ řekl.

Neakceptovatelné, tvrdí předseda Rady ČT

Rada ČT se stížností zabývala na svém zasedání 20. července. Proti konstatování, že došlo k porušení Kodexu ČT, nevystoupil ani jeden člen Rady ČT, nikdo z radních nehlasoval proti.

Výjimkou byl radní Martin Doktor, který se zdržel hlasování, ostatní hlasovali pro.

„Je naprosto neakceptovatelné, aby pomluvený či negativně kritizovaný subjekt, zejména v případech tak citlivých, jako je v současnosti obvinění z šíření dezinformací, nedostal v daném pořadu prostor k vyjádření s odůvodněním na malý časový prostor reportáže, jako se to stalo v případě reportáže v pořadu Newsroom ČT24, na niž si pan doktor Nielsen oprávněně stěžoval,“ řekl k tomu nyní Novinkám Matocha.

Do Rady ČT zamíří například bývalý ředitel rozhlasu Ježek, rozhodla Sněmovna

Domácí

Newsroom vysílá Česká televize v neděli večer, moderátoři v něm komentují přehled hlavního dění v českých a světových médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám