Hlavní obsah

Nevidomí uspořádali mistrovství v mezinárodní dámě

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Nevidomí a slabozrací doslova propadli hraní na hmatově a kontrastně upravených deskách s bílými a červenými kameny. Uspořádali si tak první Mistrovství České republiky v mezinárodní dámě.

Nevidomí uspořádali Mistrovství v mezinárodní dáměVideo: Novinky

 
Článek

V jiných zemích je už desková hra běžnou záležitostí, ale v Česku je mezinárodní dáma podle učitele Jaroslava Slaniny teprve v plenkách. „Například v Polsku se odehrálo již několik turnajů jak pro nevidomé, tak i pro částečně vidící hráče. Je to taková integrace lidí mezi dvěma světy, jedni vidí, jiní ne. V Česku jsme se tak pokusili o první ročník, doufáme, že nebude poslední,“ říká Slanina s tím, že pro nevidomé je tato hra skvělou formou trénování paměti i orientace.

„Dokonce jsme vydali i první učebnici pravidel mezinárodní dámy pro nevidomé a zrakově postižené. Je to unikátní věc, protože jsme zkombinovali několik druhů písem, které zrakové postižení pojmou,“ vysvětluje učitel mezinárodní dámy.

Hrají děti i dospělí

Mistrovství, které se odehrálo v pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, se zúčastnilo čtrnáct párů, mezi nimiž byly i děti z pražské základní školy pro zrakově postižené.

„Mám šestnáct dioptrií na levém oku a patnáct na pravém. Bez brýlí vidím rozmazaně, proto jsem se naučil dámu hrát i poslepu,“ chlubil se desetiletý Lukáš.

„Dámu hraju od dubna letošního roku. Pořád se to učím, musel jsem si zlepšit paměť. Pamatuji si celou herní plochu a pak už jen hmatem zjišťuji soupeřovy tahy,“ vysvětlil pro Novinky nevidomý Lukáš. „Bohužel zatím prohrávám, ale doufám, že do dalšího turnaje se zlepším,“ neztrácí naději.

„Hrát po hmatu může každý. Stačí se naučit pravidla. To nejzákladnější je, že skákat se musí,“ vysvětlila vedoucí sekce mládeže České federace dámy a spoluautorka učebnice pravidel mezinárodní dámy pro nevidomé a zrakově postižené Lenka Dušková. „Leckdo by si mohl myslet, že je to jednoduché. Ale strategie a taktika jsou důležité. Rozdíl mezi normální a mezinárodní dámou je ve velikosti plochy a skákat se může i dozadu,“ řekla Dušková s tím, že už v sobotu 10. prosince se koná turnaj mládeže v Domě Um Strašnice. Přihlásit se mohou všichni do devatenácti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám