Hlavní obsah

Neúspěšní maturanti by mohli získat alespoň doklad o studiu, souhlasí ministr

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studenti, kteří nedokončí střední školu maturitou by i tak mohli získat doklad o studiu, který by je zvýhodnil před těmi, kteří mají jen základní vzdělání. Vláda se v pondělí sice k poslaneckému návrhu Pirátů postavila neutrálně, ale ministr školství Robert Plaga (za ANO) by o tom chtěl na půdě Sněmovny debatovat. Součástí návrhu je i zrušení povinné maturity z matematiky. K tomu je ale podle Plagy ještě třeba získat přesná čísla o počtech i důvodech neúspěšných maturantů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci po pondělní schůzi vlády

Článek

„Novela přináší možnost dosažení středního vzdělaní bez toho, aniž by školáci u maturity uspěli. Není v zájmu státu ani školáků, aby po čtyřech letech středoškolského studia skončili se vzděláním základním,“ uvedl v pondělí po jednání vlády Robert Plaga.

Studenti by se tak mohli lépe uplatnit na pracovním trhu, ale nemohli by vykonávat profese, kde je maturita podmínkou.

Ministr školství se postavil kladně také k druhému bodu novely školského zákona, a to k přesunutí hodnocení maturitních zkoušek na půdu škol.

Konec povinné matematiky? 

Zatím není jasný postoj ministerstva školství ke zrušení povinné maturity z matematiky. „Ta má být od roku 2022 povinná pro všechny. V tuto chvíli neberu na lehkou váhu neúspěšnost státní matematiky, jak k tomu teď dochází. Právě proto by bylo velmi populistické říci, tak to vrátíme do původního stavu,“ komentoval Plaga s tím, že požádal společnost Cermat o přesná čísla neúspěšných studentů i o jejich neúspěšnost v konkrétních otázkách.

„Přestože jsou tam některé legislativní nedostatky, tak vláda zaujala neutrální stanovisko. Jsem připraven vzít tuto novelu jako nosič pro debatu v Poslanecké sněmovně,“ komentoval Plaga a dodal, že Piráti jakožto hlavní předkladatelé návrhu jen spojili dosud představené návrhy ministerstva a upravili je.

Novelu školského zákona společně s Piráti podpořila i ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Nyní z vlády poputuje do Sněmovny a čeká se rozsáhlá debata.

Reklama

Výběr článků

Načítám