Hlavní obsah

Netrestejte lidi za to, že neznají správné právnické argumenty, vzkázal soudcům ÚS

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Justice nemá sankcionovat lidi za to, že neznají ty „správné právnické“ argumenty. Podle verdiktu senátu Ústavního soudu (ÚS) se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkou mají naopak soudy lidi poučit, co a jak je potřeba doplnit, zvláště když je zřejmé, že chtějí situaci nějak řešit, ale jen neumějí napsat právnické podání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ústavní soudci se neznalostí „správných právnických“ argumentů zabývali na případu invalidní důchodkyně, po které chtěla společnost Heineken zaplatit 150 tisíc korun, neboť žena figurovala jako ručitelka za jinou osobu.

Okresní soud v Novém Jičíně vydal rozsudek o zaplacení, přestože invalidní důchodkyně si proti platebnímu rozkazu podala včas odpor s tím, že žalovanou částku nemá a dluh neuznává, pobírá invalidní důchod, z něhož jsou jí již strhávány peníze exekutorem, a jí nezbývá na živobytí.

Nekvalifikované vyjádření nevadí

Žena pak ještě soudu poslala v zákonné lhůtě vyjádření, že by ráda k soudu osobně přišla a „řekla, jak to vlastně bylo“. Jenže soud jí nic takového neumožnil s poukazem, že se písemně nevyjádřila dostatečně kvalifikovaně. U odvolacího soudu sice žena dostala advokáta, ale nebylo jí to nic platné, protože rozsudek byl potvrzen. I Nejvyšší soud verdikt uznal s poukazem na to, že se nižší soudy při svém postupu nijak neodchýlily od ustálené praxe.

„Žalovaného nelze sankcionovat za to, že neví, co jsou ,správné právnické‘ argumenty, jimiž by mohl úspěšně brojit proti žalobě. Situaci nedostatečně kvalifikovaného vyjádření žalovaného, je-li zároveň zřejmá jeho snaha aktivně se účastnit, je naopak třeba řešit poučením o tom, že jeho dosavadní tvrzení jsou například neúplná a je nutné je doplnit, či o tom, co je pro posouzení dané věci relevantní,“ nenechala nit suchou na přístupu justice Šimáčková.

Případ se tak nyní vrací znovu na začátek.

Anketa

Věříte si, že byste v případě potřeby uměli sami správně komunikovat s justičními orgány?
Ano
8 %
Ne
92 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3984 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Reklama

Výběr článků

Načítám