Hlavní obsah

Netradiční dary

Novinky, Pavel Verner

Zatímco my slavíme Silvestra a na Vánoce už jen vzpomínáme, Rusové je podle juliánského kalendáře mají teprve před sebou. Nejvíc se na Štědrý den 6. ledna asi těší tzv. noví, neboli dolaroví Rusové, a to kvůli tamní čerstvé módě netradičních gratulací a dárků, o jakých se nám obyčejným smrtelníkům nezdá, neboť nám na ně žádná banka nepůjčí.

Článek

To třeba zazvoní zvonek, bohatec jde otevřít a do bytu mu vpadne protiteroristické komando. Oběť je spoutána a za děsivých výhrůžek odvezena do policejního sklepení. Tam leží hodinu na slámě spoutána do kozelce, poté je předvedena k výslechu a obviněna z nejhorších zločinů. Ve chvíli, kdy se nebožák rozhoduje mezi strychninem, provazem a browningem devítkou, objeví se přátelé s kyticemi a vynervovanému šťastlivci blahopřejí. Vše byla jen hra. Vtipné, že? O tyto netradiční dárky je zájem a stal se prý z toho velký byznys.

Čeští plitici se touhle módou neinspirovali, a je to škoda. Vidím třeba Hanu Marvanovou, jak mačká knoflík se svým NE státnímu rozpočtu. Vládní koalice je zdrcena, na obzoru rozpočtové provizórium, ministři US-DEU se už vidí o žebrácké holi, ODS a KSČM posílají pro šampaňské. V okamžiku, kdy si Špidla půjčuje z poslanecké kuchyně nůž, aby spáchal harakiri, oznámí vesele Marvanová, že šlo o chybu hlasovacího zařízení, její hlas zněl ANO a v klubu se pak přizná, že to byl netradiční dárek ke čtvrtému výročí založení strany.

I delegáti kongresu ODS propásli příležitost, jak vtipně obdarovat svou věrchušku. Ve volbách mohl Mirek Topolánek dostat ne ušmudlaných 179, ale všech 347 hlasů. Zatímco na chodbě dává interview osmi televizím najednou a okouzlené dívky padají do mdlob, zatímco Klaus dští přes mobil oheň a síru, Langer se hroutí a Nečas oznamuje, že zanechává politiky a jde se věnovat charitě, jsou delegáti znovu svoláni do sálu. Tady se dovědí, že volba byla jen netradičním dárkem Topolánkovi příležitosti narozenin jeho babičky, a předsedou zůstane na věčné časy přece Václav Klaus. Škoda příležitosti.

Poslanci a senátoři by to však ještě mohli napravit při volbě prezidenta. Už v prvním kole navzdory všem prognózám získal by nadpoloviční většinu v obou komorách Jaroslav Bureš.

Zatímco kandidát, právě doma spravující automatickou pračku, odhodí šroubovák a tančí odzemek, zatímco Miloš Zeman a jeho věrní začnou vzteky kácet všechny duby na Vysočině

a Václav Klaus pálí v kamnech poslední verzi opoziční smlouvy č. 2, zákonodárci národu sdělují, že to všechno byl jen netradiční dárek Burešovi u příležitosti udělení titulu Nejlepší kutil roku, kdežto skutečná volba teprve začne.

Tak vám tedy přeji takový hezký, netradiční rok 2003.

PRÁVO 31. prosince

Reklama

Výběr článků

Načítám