Hlavní obsah

Netopýr v centru Prahy byl nakažený vzteklinou

V Česku byl poprvé po deseti letech potvrzen výskyt vztekliny u netopýra. Výsledek laboratorního vyšetření v pátek virus ukázal u kusu netopýra večerního nalezeného v Riegrových sadech v Praze. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Foto: Profimedia.cz

Netopýři vyhledávají přes den temná krytá místa.

Článek

„Přestože se jedná o specifický typ viru, který je adaptovaný na letouny, představuje potenciální riziko i pro člověka. Přenos tohoto typu viru vztekliny na člověka je vzácný, ale přesto je třeba mít se na pozoru při nálezu uhynulého netopýra nebo jedince s atypickým chováním,” uvedl mluvčí.

Česká republika se řadí mezi země, kde se vzteklina nevyskytuje, tento statut jí náleží od roku 2004. Případ nakaženého netopýra to nezmění, protože jde o jiný kmen, než kterým trpí šelmy. Na lišky například vůbec přenosný není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Z nákazového hlediska vzteklina netopýrů nepředstavuje pro ČR hrozbu. Lišky, které jsou v našich oblastech hlavním možným šiřitelem a rezervoárem vztekliny, jsou k infekci netopýřími viry velmi odolné. Možnosti adaptace netopýřího viru a způsobení rozšíření nákazy na lišky jsou tak jen velmi málo pravděpodobné,” dodal Pejchal.

U netopýra byla tato vzteklina diagnostikována naposledy v květnu 2005. K případu došlo v okrese Vyškov u netopýra hvízdavého.

Vzácně je možný i přenos na člověka

Vzácně je podle veterinářů možný přenos vztekliny z netopýra i na jiné savce (kunu skalní, kočku, ovci) a na člověka.

Při propuknutí choroby je netopýr neschopný letu, nevyhledává úkryt a vydává nenormální zvuky. Zdravý netopýr se člověku vyhne a nemá problém si najít cestu, přestože je tma. Lidé by proto měli dát pozor na netopýry, kteří působí dezorientovaně.

„Speleology a další osoby navštěvující jeskyně, kde se vyskytují kolonie netopýrů, je třeba upozornit na nebezpečí nákazy ze vzduchu. Při návštěvě těchto míst je proto vhodné vždy používat respirátor, brýle a rukavice. Určitě je také dobré nechat se proti vzteklině vakcinovat,” dodává veterinární správa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám