Hlavní obsah

Nestínali jsme hlavy, řekl Chovanec po jednání širšího vedení ČSSD

Právo, Novinky, kab, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádné špinavé prádlo jsme neprali, řekl po sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD první místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec. Jednání širšího vedení přitom probíhalo za zavřenými dveřmi bez přístupu médií.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Debata, během které vystoupilo třicet řečníků, byla podle Chovance vyčerpávající a její směr jednoznačný. „Byla to debata o programu, kam směřujeme, jaké jsou naše priority. Neprali jsme špinavé prádlo, nestínali hlavy,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Chovanec.

Popřel také, že by se ve svém projevu opřel do vnitrostranických kritiků - šéfa sněmovního ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly -, jak uvedla některá média.

Chtějí zvyšovat mzdy

Na Ústředním výkonném výboru se ČSSD snažila prý zejména najít recept na to, jak vyhrát ve volbách do Sněmovny. Podle premiéra a šéfa soc. dem. Sobotky se musí špičky strany zlepšit v komunikaci k veřejnosti. Zároveň přitvrdí směrem ke svým politickým konkurentům.

Strana bude do konce volebního období tlačit některé své priority v koaliční vládě. „Byl bych velmi rád, kdyby se nám podařilo prosadit automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce,“ uvedl Sobotka. Strana se zároveň zasadí i za růst platů zaměstnanců veřejného sektoru, další zvýšení minimální mzdy od prvního ledna 2018, aby se přiblížila k 40procentům průměrného platu, nebo za prosazení zákona o zálohovaném výživném.

Sobotka: Nechceme být levnou dílou Evropy

„Klíčová bude politika zvyšování mezd a platů v ČR. My si nepřejeme, abychom byli levnou dílnou Evropy. Budeme hledat všechny nástroje, jak připravit hospodářskou politiku, která bude podporovat zvyšování platů a mezd v ČR,“ řekl premiér.

ÚVV schválil také program volebního sjezdu v březnu. „První den se bude zabývat volbou nového vedení ČSSD, druhý den by se měl zabývat schválením dlouhodobého programu ČSSD. Na sjezdu se tentokrát nebudeme zabývat změnami stanov. Necítíme vnitřní potřebu na to, abychom pravidla pro fungování ČSSD změnili,“ uvedl Sobotka.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením minimální mzdy?
Ano
76,9 %
Ne
23,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1829 čtenářů.

Související téma:

Foto: Novinky

Reklama

Související články

ČSSD otevírá otázku zkrácení pracovní doby

V následujících deseti letech se soc. dem. bude snažit zlepšit situaci zaměstnanců, seniorů i rodin s dětmi. Zmenšit by chtěla rozdíly mezi chudými a bohatými,...

Výběr článků

Načítám