Hlavní obsah

Neshody mezi ODS a TOP 09 trvají, rozhodnout se má večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS se nedohodla s TOP 09 na podobě nové koaliční smlouvy. Obě strany předložily své návrhy, které však protistrana neakceptovala. Do středečních 22 hodin běží termín, který si jako mezní stanovila TOP 09. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) má za to, že TOP 09 se již dohodla na nové koalici s ČSSD. Situaci bude večer řešit vedení pražské ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda

Článek

Pražská ODS žádala ve svém návrhu koaliční smlouvy kromě postu primátora i zachování stávajícího poměru sil v radě. Chtěla by mít tedy pět křesel a koaličnímu partnerovi jich nabídla šest. Prvotní návrh, který mezitím TOP 09 odmítla, obsahoval chybu a požadoval pro ODS šest radních a post primátora.

"V návrhu jsme chybně přepsali jeden z údajů," shodně řekli předseda klubu zastupitelů ODS Ondřej Pecha a radní pro majetek Aleksandra Udženija (ODS). Také náměstek primátora za TOP 09 Tomáš Hudeček v textové zprávě z jednání napsal, že Pecha zúčastněným vysvětlil, že jde o omyl. Ozvali se i kritici, kteří tvrdí, že ze strany některých občanských demokratů mohlo jít o záměr.

TOP 09 mezitím původní chybný návrh označila ústy předsedy klubu Jiřího Vávry za "naprosto nepřijatelný". "Je naprosto zřejmé, že se ODS na další spolupráci domluvit nechce," uvedl Vávra.

TOP 09, která má jako vítěz voleb nejsilnější pozici v zastupitelstvu, v pondělí večer vypověděla koaliční smlouvu s ODS kvůli údajně nekvalitní spolupráci. V úterý podala návrh nové koaliční smlouvy, v němž žádala o primátorské křeslo a o sedm křesel v jedenáctičlenné radě. [celá zpráva]

Strana rovněž stanovila prostor pro vyjednávání s ODS do středečního večera, občanští demokraté ale tuto lhůtu odmítají.

Pražské komunální volby v roce 2010 vyhrála TOP 09, jejímž lídrem byl bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Ten se ale primátorem nestal, neboť koalici vytvořily ODS a ČSSD. Ta vydržela až do loňského listopadu, kdy se ODS nově spojila s TOP 09. Vedení pražské ČSSD opakovaně deklarovalo vůli se s nejsilnější stranou v zastupitelstvu dohodnout. Možná by mohla být menšinová vláda s podporou sociálních demokratů. Obnovení koalice mezi ODS a ČSSD nepřichází v úvahu, tvrdí obě strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám