Hlavní obsah

Nerozumí tomu, pustil se opět Babiš do europoslankyně, kterou dřív označil za totálně pomatenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek znovu zkritizoval německou europoslankyni Moniku Hohlmeierovou. Již dříve o ní prohlásil, že je „totálně pomatená”, a nově ji nařkl z toho, že problematice dotací nerozumí a že údajně urazila české zemědělce. Jak je měla urazit, nespecifikoval. Hohlmeierová v České republice řešila s kolegy Babišův možný střet zájmů.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Hohlmeierová je předsedkyní Výboru pro rozpočtovou kontrolu a v ČR vedla delegaci europoslanců. Ti dospěli k závěru, že Česká republika nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů.

Babiš ve čtvrtek při návštěvě Karlštejna v reakci na poslední vývoj kauzy uvedl, že předseda Evropského parlamentu David Sassoli dostane dopis od českých zemědělců, protože Hohlmeierová je podle něj urazila.

„Ona té problematice vůbec nerozumí. A to, jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok,” řekl premiér novinářům. Agrární komora už Sassolimu napsala a podle premiéra by bylo dobré, kdyby si dopis pečlivě přečetl. Rád si s ním také promluví na Evropské radě.

Babiš žaloval Merkelové, tvrdí ODS

Podle ODS Babiš dokonce volal německé kancléřce Angele Merkelové (CDU), aby europoslankyni zkrotila. „Informace o tom, že premiér Merklové telefonoval, mám od europoslanců. Vím, že to bylo před tou misí, která tady byla minulý týden v ČR,” uvedla ve Sněmovně europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Její tvrzení označil Babiš obratem za lež.

Europoslanci Peksa a Zdechovský jsou vlastizrádci, prohlásil Babiš

Domácí

Premiér se před pár dny v souvislosti s kritikou Hohlmeierové pustil i do českých europoslanců a členů mise Mikuláše Peksy a Tomáše Zdechovského a nazval je vlastizrádci. Později se jim omluvil.

Nepřípustné vyjadřování, stěžuje si Hohlmeierová

Předseda EP Sassoli zvažuje, že se kvůli Babišovým výrokům obrátí na Česko. K reakci Sassoliho vyzvala Hohlmeierová dopisem.

Upozornit na vaše zlodějiny není zrada vlasti, reagují Piráti na Babišův výpad

Domácí

„Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci,” napsala Hohlmeierová v dopise se středečním datem rozeslaném novinářům. Sassoliho požádala, aby Babišovy výroky probral s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Babišovi má pak podle ní šéf EP dát jasně na srozuměnou, že jeho reakce je „netolerovatelná”.

Babiš je ve střetu zájmů, konstatovali auditoři

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Babiš je na Karlštejně, zbavme se ho, znělo ve Sněmovně

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám