Hlavní obsah

Neratovická nemocnice vybírá poplatek za nadstandardní službu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud si pacient v Městské nemocnici v Neratovicích přeje nadstandardní službu, zaplatí za ní sto korun za den. Tento poplatek ale není v rozporu se zákonem."Jde o službu, v níž je zahrnuta televize a lednice na pokoji a donáška balené vody včetně její spotřeby," informoval ve středu novináře doktor Luboš Kmeť, jednatel společnosti Mediterra, která nemocnici provozuje.

Článek

Reagoval tak na zprávu v bulvárním tisku, že nemocnice vybírá stokorunu za den na lůžku. Ministerstvo zdravotnictví ve středu k této události svolalo brífink, na němž Kmeť celou situaci vysvětlil.

Ministr zdravotnictví David Rath k tomu dodal, že ministerstvo požádalo zdravotní pojišťovny, které mají s touto nemocnicí smlouvu o kontrolu, která se zaměří na plnění smluvních podmínek a prověří, zda poplatek není vybírán v souvislosti s léčbou, která je plně hrazena ze zdravotního pojištění. To totiž zákon zakazuje.

"Protože celá událost byla dána do souvislosti i s ministerstvem zdravotnictví, považujeme to vůči nám za neslušné, nefér a nepravdivé," řekl Rath. Dodal, že kdyby se potvrdila zpráva v bulvárním tisku, znamenalo by to vážné porušení smlouvy s pojišťovnami a v takovém případě by z toho pojišťovny jistě vyvodily patřičné závěry včetně sankcí vůči nemocnici. Rath vyzval i Středočeský kraj, aby se touto událostí zabýval.

Nadstandard si pacient může zvolit

Doktor Kmeť označil zprávu novin za kachnu, na které není "nic pravda", protože se peníze nevybírají za den na lůžku, ale za nadstandardní služby, kterou si pacient může, ale nemusí zvolit. Rath uvedl, že vybírání za nadstandardní službu od zájemců o ni, není v rozporu se zákonem.

V neratovické nemocnici mají 97 lůžek a v rámci toho i několik nadstandardních pokojů, za který se platí za den 500 až 1000 korun. To je ale běžná praxe ve většině nemocnic. Nadstandardní služby se stokorunovým poplatkem se týkají běžných pokojů, které lednicí a televizí na přání a za poplatek vybaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám