Hlavní obsah

Nepodpořím koalici stran z různých částí spektra, řekl Zeman FT

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Financial Times (FT) prohlásil, že po říjnových parlamentních volbách v Česku nepodpoří vládní koalici, která by sestávala ze stran z různých konců politického spektra. Poukázal také na rozdíly v přístupu k Evropské unii, které jsou mezi ním a britským premiérem Davidem Cameronem.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident podle deníku připomněl, že britský ministerský předseda v rozhovoru s jistým evropským úředníkem zdůrazňoval potřebu spolupráce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. "To je rozdíl mezi Václavem Klausem a mnou a Cameronem a mnou. My s EU nespolupracujeme, my EU jsme," prohlásil pro FT Zeman.

ČR by se podle jeho slov pro deník neměla připojovat ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Česká republika se přitom právě svým odmítnutím fiskálního kompaktu ocitla na stejné straně jako Velké Británie. Ostatní země EU se k loňské dohodě připojily.

Neustále kouřil

V rozhovoru pro FT ale Zeman zkritizoval snahy Bruselu o mikrořízení, jako je prosazování větších varovných nápisů na krabičkách cigaret či zavádění úsporných žárovek. "Jednu mám na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově," cituje Zemana prestižní deník, který také napsal, že Zeman při asi hodinovém interview neustále kouřil. Prezident s novináři z FT mluvil při své návštěvě Bruselu tento týden, při níž se také negativně vymezil vůči nyní Evropským parlamentem projednávané směrnici regulující prodej tabákových výrobků.

List podotýká, že Zemanovy aktivity z doby okolo pádu vlády premiéra Petra Nečase a jmenování vlády nové vyvolaly v Bruselu zdvižená obočí.

Podle FT ale úředník Evropské komise, který se problematikou zabývá, zdůraznil, že Zemanův postup okolo jmenování vlády Jiřího Rusnoka byl sice zaznamenán, ale prezident tím neporušil své ústavní pravomoci.

"Někdy jsem obviňován z toho, že jsem diktátor, protože jsem vyvolal mimořádné volby tím, že jsem jmenoval přechodnou vládu. Umíte si představit diktátora, který vyvolá ve vlastní zemi svobodné volby?", zeptal se v rozhovoru pro Financial Times Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám