Hlavní obsah

Neplaťte Zemanovu cestu do Moskvy, žádá Němcová vládu

Právo, Jan Martinek

Předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) v pondělí vyzvala vládu, aby nefinancovala cestu prezidenta Miloše Zemana 9. května do Moskvy na oslavu sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) její výzvu odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Článek

Podle Němcové by Zeman neměl jezdit do Ruska vzhledem k vyostřené situaci na Ukrajině. Nelíbí se jí také, že vojenské přehlídky se má zúčastnit severokorejský diktátor Kim Čong-un.

„V souvislosti s plánovanou cestou prezidenta ČR Miloše Zemana do Moskvy na oslavu 70. výročí konce 2. světové války žádám předsedu vlády, aby o této cestě ještě s panem prezidentem jednal,“ napsala v pondělí Němcová v prohlášení.

„Jsem přesvědčena, že významné výročí konce 2. světové války si můžeme důstojně připomenout jinak než na oslavě v zemi, která v současnosti porušuje mezinárodní právo a pomocí propagandy ohrožuje vnitřní bezpečnost řady zemí v Evropě, včetně České republiky,“ uvedla Němcová.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

„V případě, že prezident země nezmění svůj úmysl a měl by být jedinou nebo jednou z mála hlav demokratických zemí na této akci, neměla by vláda umožnit krytí výdajů na tuto konkrétní zahraniční cestu,“ vyzvala Sobotkův kabinet.

Diktátorovi ruku nepodá

Premiér Zemanovu cestu do Moskvy ale schvaluje. „Desítky tisíc ruských vojáků, kteří zemřeli při osvobozování naší země, nemohou za dnešní Putinovu nepřijatelnou politiku. Byli to hrdinové, kteří pomohli porazit nacistický režim. 70 let od konce války je uctění jejich památky na místě,“ napsal v pondělí Právu Sobotka.

„To, že prezident pojede na oslavu konce války do Moskvy, nic nemění na postoji naší země k ukrajinské krizi, kde zastáváme shodnou pozici společně s ostatními zeměmi EU. Západní státníci se ostatně sešli s Putinem při obdobně slavnostní příležitosti v Normandii,“ připomněl premiér.

Také Zeman argumentoval v neděli na TV Prima setkáním státníků loni v Normandii.

„Proboha, to bude totéž jako v té Normandii. Co si myslíte, že se tam děje? Lidé si stisknou ruce, já jsem jasně řekl, že pokud tam bude Kim Čong-un, tak že mu ruku nepodám,“ řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám