Hlavní obsah

Není tak zle. Mnoho okresů se zlepšilo na 4 PES

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet okresů, které se hodnotami indexu rizika pohybují na úrovni 5. stupně protiepidemického systému (PES) ve středu ráno ve srovnání s úterým poklesl z 20 na 12. I tak jich však většina setrvává na stupni 4, ačkoliv celorepublikově platí opatření pro 3. stupeň.

Článek

Zatímco v úterý se na 5. stupeň dostaly dvě desítky regionů napříč republikou, ve středu jejich počet poklesl. Na celorepublikové hodnotě indexu se to nicméně nijak neprojevilo a ten dál zůstává na 64 bodech.

Změnil se i počet krajů ve 3. stupni. Zatímco v úterý to byla pouze Praha, den nato se k ní přidaly Karlovarský, Plzeňský a Jihomoravský kraj. Ústecký se pak z 5. vrátil na hodnoty 4. stupně.

Situace v jednotlivých okresech se nicméně vyvíjí velmi dynamicky. Důkazem může být Jeseník, kde byl index ještě 1. prosince na úrovni 46 bodů, aby se za týden vyšplhal na úroveň 91 bodů, což je momentálně nejvyšší číslo v celé republice. Rekordního skóre 96 pak dosáhl na konci listopadu Trutnov.

Za úterý narostl počet potvrzených případů nákazy o dalších 5848 případů, což je nejvíce za poslední dva týdny. Pozitivní byla více než čtvrtina všech provedených testů, kterých bylo 22 795.

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden člověk s pozitivním testem, ve středu vzrostlo na 1,09. Odborníci považují za bezpečnou hodnotu, při níž epidemie klesá, číslo 0,8. Hodnota R v ČR s přestávkami stoupá od poloviny listopadu.

Foto: koláž Novinky.cz

Nahoře index rizika v okresech k 9. 12., dole k 8. 12.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám