Hlavní obsah

Pardubická nemocnice při léčbě miminka s infekcí vážně nepochybila, konstatovala kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola ministerstva zdravotnictví v pardubické nemocnici konstatovala, že lékaři provedli u novorozené dívky pozdě testy na streptokokovou infekci. Ačkoliv má děvče doživotní následky, resort zásadní pochybení neshledal. Není jisté, zda by včasné podání antibiotik dítěti pomohlo. Pochybila i rychnovská nemocnice, která ženu s předčasným porodem nevyšetřila a poslala sanitku do jiného zařízení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud vůbec nastalo v případě pardubické nemocnice pochybení, jde o prodlevu jedné hodiny 38 minut proti doporučení České neonatologické společnosti ČLS JEP, stojí ve zprávě z říjnové kontroly, kterou ČTK poskytlo ministerstvo.

Obdobné septické stavy jsou závažné a úmrtnost při nich dosahuje až 20 procent i v případě včasného podání antibiotika. Podle kontroly není možné kauzálně odůvodnit vzniklý následek pouhou prodlevou v podání antibiotika.

Policie už vyšetřuje případ postižení dítěte po porodu v Pardubicích

Krimi

„V případě soudního sporu k tomuto závěru je nutné vyžádat stanovisko soudního znalce,” uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení již dříve dostali výtky a představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje odvolalo v reakci na případ tehdejší ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou.

Rodina nemocnici zažalovala o 22 milionů korun jakožto o náhradu za vytrpěné bolesti a ztížené společenské postavení dívky.

K poškození mozku novorozené dívky mohla vést celá série chyb

Domácí

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu 8. června loňského roku dostalo opožděně antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky. Předtím ženu nepřijaly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Případem se zabývá i policie. Ta řeší i případ pooperačních komplikací malého chlapce z roku 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu.

V případu chlapce v kómatu po operaci mandlí obviněni tři lidé

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám