Hlavní obsah

Nenažranost. Prezident Zeman se pustil do soudců kvůli platům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval na zámku v Lánech sedm nových soudců. Při té příležitosti soudce vyzval, aby nebyli „nenažraní“ a akceptovali zmražení platů ústavních činitelů, které prosadil kabinet premiéra Petra Fialy (ODS).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman hovoří při jmenování soudců obecných soudů.

Článek

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši 100 000 korun, budete-li úspěšní a stanete-li se předsedy soudů, bude to dokonce 200 000 korun měsíčně, tak proč tito soudci protestují proti pouhému zmražení platů,” uvedl Zeman.

Neobstál prý ani v nejjednodušších případech. Kárný senát zbavil soudce taláru

Krimi

Podle prezidenta neobstojí argument nezávislosti soudců, neboť stejnou nezávislost podle něj potřebují i politici, kteří proti zmražení platů nebrojí.

Soudci věří, že Senát nebo Zeman zmrazení jejich platů zruší

Domácí

Soudce vyzval, aby brali ohledy na stav veřejných financí a zmražené platy akceptovali. Platy soudců podle prezidenta mají být uměřené.

Profesní organizace soudců i státních zástupců označily normu o zmražení platů za protiústavní a vyjádřily naději, že ji Senát, případně prezident Sněmovně vrátí. U hlavy státu však zjevně pochopení nenaleznou.

Stíhání Parkanové v kauze letounů CASA definitivně skončilo

Krimi

Zeman jako již tradičně připomněl justiční průtahy, tentokrát jmenovitě v souvislosti s případem někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové, která se po mnoha letech soudních sporů  dočkala ukončení stíhání v kauze nákupu vojenských transportních letounů Casa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám