Hlavní obsah

Nenávist na internetu je třeba potírat, odmítl Ústavní soud stížnost „žertujícího“ hatera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který byl odsouzen za nenávistný komentář, který napsal pod fotografii dětí ze základní školy v Teplicích. Soud konstatoval, že „nenávistné projevy na internetu, jako jeden z druhů projevu nenávisti, je třeba v demokratické společnosti potírat“, k čemuž lze v závažných případech využít i trestní právo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muž byl odsouzen k 16 měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky za to, že pod fotografii žáků první třídy Základní školy Plynárenská na Facebooku napsal: „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.”

Do třídy chodili zejména romští a arabští žáci.

Podmínka za komentář u fotky teplických prvňáčků platí, potvrdil soud

Krimi

Podle nedávného verdiktu Nejvyššího soudu byl jeho komentář nenávistným projevem a nelze jej vydávat za černý humor nebo obhajovat svobodou vyjadřování.

Muž podle Nejvyššího soudu naznačoval možnost vyhlazení „nežádoucích etnik” v plynových komorách, tedy stejným způsobem, jako nacisté systematicky usmrcovali Židy za druhé světové války.

Svůj komentář podle soudu obhajoval s tím, že se „jednalo pouze o nezávadný žert, svérázně upozorňující na kulturní a civilizační rozdíly mezi jednotlivými lidmi, který je z hlediska společnosti potřebný a který spadá pod ochranu práva na svobodu projevu”.

Podmínka za nenávistný komentář pod fotem prvňáků platí

Krimi

Podle ÚS však justice podrobně a logicky vysvětlila, že šlo o hate speech, tedy extrémní a nenávistný projev, konkrétně o vyjádření směřující k podněcování nenávisti, konkrétně proti skupině dětí jiného než českého etnika.

Odkazy na nacistickou symboliku

„Nenávistné projevy na internetu, jako jeden z druhů projevu nenávisti, je třeba v demokratické společnosti potírat, a to v závažných případech i prostřednictvím norem trestního práva,” stojí usnesení ÚS.

Muž byl odsouzen také za to, že na sociální síti zveřejnil obrázek říšské orlice s hákovým křížem a nacistů Hermanna Göringa a Adolfa Hitlera. Snímek Hitlera se zdviženou pravicí doplnil komentářem: „Krásné bílé sny, Přátelé.”

Reklama

Výběr článků

Načítám