Hlavní obsah

Nemocnice se postavily za Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nemocnice nesouhlasí s výzvou Unie zaměstnavatelských svazů, aby premiér Jiří Paroubek odvolal z funkce prvního náměstka ministerstva zdravotnictví Davida Ratha. V úterý to řekla Jana Popovičová z kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic.

Článek

Unie se v pondělí obrátila dopisem na premiéra a vyzvala ho, aby Ratha okamžitě odvolal z jakékoli výkonné funkce na ministerstvu a na ministra zdravotnictví ho nenavrhoval.

"Stanovisko unie vydala přes písemně vyjádřený nesouhlas Asociace českých a moravských nemocnic a Asociace nemocnic ČR," zdůraznila Popovičová. Podle ní nemocnice s požadavkem unie nesouhlasí a nevědí, kdo ho unii schválil.

V unii jsou i zdravotní pojišťovny

Členy unie jsou například i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), Svaz zdravotních pojišťoven, Asociace velkodistributorů léčiv či Grémium majitelů lékáren. Popovičová zpochybnila, že by šlo o požadavek většiny členů unie.

Viceprezidentkou unie je ředitelka VZP Jiřina Musílková. V pondělí s Rathem osobně jednala o krocích k úsporám ve zdravotním pojištění. Po schůzce vyjádřila spokojenost s Rathovou věcností a vstřícností v projednávání návrhů pojišťovny.

Mluvčí VZP Jiří Suttner zdůraznil, že materiál vznikal v době, kdy Rath jako prezident České lékařské komory (ČLK) měl k pojišťovnám vážné výhrady. Byl tedy reakcí na tehdejší negativní Rathovy postoje k jednání, v němž pojišťovnám šlo o nalezení bezkonfliktního řešení propadu zdravotnických financí. Situace se pondělní Rathovou vstřícností změnila a pojišťovny s ním chtějí dál jednat.

Unie: Rath je zhouba zdravotnictví

Podle viceprezidenta unie pro zdravotnictví Dalibora Stejskala se Rath jako prezident ČLK zásadně neosvědčil, protože jím vedená profesní organizace lékařů neplní úkoly zákonem jí svěřené. Podle něj poskytuje Rath premiérovi "tendenční informace", jež jsou pro premiéra i celou vládu zavádějící. Konkrétní příklady však neuvedl.

"Svěřit doktoru Rathovi jakoukoli výkonnou moc je pro systém zhoubné, neboť jde o jedince, který projevuje přímo patologickou ctižádost," varovali zástupci unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám