Hlavní obsah

Nemocnice poškodí desetinu pacientů, přiznal Julínek

PRAHA

Špatného léku či operace jiného orgánu se dočká v nemocnici každý desátý pacient. Výjimkou není ani to, že lékaři provedou vyšetření určené jinému nemocnému. Vyplývá to z amerických statistik. Platnost analýzy pro české zdravotnictví však potvrdil i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle zprávy vedou nežádoucí události ročně k většímu počtu úmrtí než dopravní nehody, AIDS či rakovina prsu.

Článek

"Nemocnice není bezpečným místem a všichni, kteří tam pracují, včetně pacientů, si toho musejí být vědomi, být ostražití a nesmějí se bát ptát. Důležitá je otevřenost, pozitivita, tedy netrestat za to, že personál na pochybení poukazuje, a otevřeně o tom hovořit, to je jediná cesta, jak to napravit a snižovat riziko," shrnul ministr.

Ministr chce změnu

Na rozdíl od USA se čeští pacienti bojí ozvat. Problém je i v tom, že nemocnice nesledují nežádoucí události systematicky a nevyvozují z nich poučení. Obvykle se pochybení přičte jednomu zdravotníkovi a ten je za chybu propuštěn. Kdyby byl systém sledování těchto událostí, netrvalo by tak dlouho, než by byl odhalen takzvaný heparinový vrah. [celá zpráva]

Ministr především chce dát pacientům dostatek informací, aby věděli, co všechno je může v nemocnici ohrožovat a mohli na to včas upozornit. Pokud si například má lékař během vizity umýt ruce před vyšetřením každého dalšího pacienta, aby nešířil infekci, neměli by se bát mu to připomenout. Nebo se zeptat, když dostane jinou pilulku než obvykle.

Chystá se Kniha bezpečí

Ministerstvo připravuje webové stránky, kde najdou pacienti i zdravotníci všechny informace související s kvalitou péče a jejím bezpečím pro nemocné. Do konce roku vydá takzvanou Knihu bezpečí a začne také zveřejňovat údaje o výkonnosti nemocnic, jež spravuje. Pacienti se dozvědí, kolik výkonů nemocnice dělá; čím víc, tím má zkušenější lékaře. Zjistí si, jaká je v nemocnici délka hospitalizace.

Údaje o úmrtnosti v dané nemocnici ministr zveřejňovat nehodlá, samo číslo bez dalšího výkladu podle něj je zavádějící.

Reklama

Související články

Heparin zabil v nemocnici deset lidí

Lék heparin připravil v havlíčkobrodské nemocnici o život deset lidí. Zjistila to komise, kterou k vraždám pacientů v tamním zařízení zřídil ministr...

Výběr článků

Načítám