Hlavní obsah

Nemocnice dluží desítky miliónů i za zkumavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další kostlivci vypadávají ze zadlužených nemocnic. Kromě distributorů léků se nyní přihlásila ke svým pohledávkám asociace CZEDMA, která sdružuje výrobce a dodavatelé lékařské techniky in vitro, pod což většinou spadají zkumavky a jiné potřeby pro výzkum.

Článek

Tři nejzadluženější nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze brněnská U svaté Anny asociaci CZEDMA nezaplatily déle než rok více než 116 miliónů korun. Všechny fakultní nemocnice v ČR dluží asociaci zhruba půl miliardy korun. Uvedla to první místopředsedkyně asociace Lenka Nováková.

Podle ní se firmy nyní obávají, že nemocnice po oddlužení zaplatí přednostně za léky a na ně se nedostane. Chtějí od ministra zdravotnictví Davida Ratha a premiéra Jiřího Paroubka garańci, že jejich pohledávky nemocnice uhradí.

Nováková tvrdila, že o dluzích nemocnic za zdravotnické prostředky informovala asociace ministerstvo zdravotnictví už loni v listopadu. Žádné reakce se nedočkala. Skleněné zdravotnické prostředky techniky in vitro asociace CZEDMA zatím zadluženým nemocnicím dodává.

Tři zmíněné nemocnice mají k firmám z Asociace velkodistributorů léčiv AVEL dluhy ve výši 400 miliónů, celkové zadlužení všech nemocnic v ČR za léky dosahuje dvou miliard, za zdravotnické prostředky 1,2 miliardy korun. Vláda tento týden rozhodla, že do konce týdne věnuje na léky Bulovce a Thomayerově po 60 miliónech a brněnské svaté Anně kolem 80 miliónů korun. Kabinet má o dalších penězích pro nemocnice jednat příští středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám