Hlavní obsah

Nemístné, reaguje Babiš na čínské výhrůžky

ČTK, kov
Aktualizováno

Komentář čínského ministra zahraničí, že předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Novinářům to po své pondělní účasti na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Záležitost se podle premiéra bude řešit po služební lince, odkázal na pondělní předvolání čínského velvyslance Čang Ťien-mina na ministerstvo zahraničí.

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

Svět

Babiš řekl, že o záležitosti mluvil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD), který ho do Slovinska doprovázel.

„Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl Babiš ke schůzce velvyslance s náměstkem Martinem Tlapou, která se uskutečnila v pondělí po poledni.

Nevhodné a nediplomatické, slyšel čínský velvyslanec v Černínském paláci

Domácí

Petříček ve vyjádření zveřejněném na Twitteru uvedl, že ČR nemohla čekat a reakce musela přijít hned. Slova čínského ministra podle něj nebyla rozhodně diplomatická.

„Jsou za hranou a mezi dvěma suverénními státy bychom se měli bavit jinak,” podotkl Petříček. Tlapa podle něj velvyslance vyzval, aby se ČR a Čína zaměřily na věcnou diskusi a praktickou spolupráci. „Emoce by měly jít stranou,” řekl.

Zeman k výhrůžkám zatím mlčí

Prezident Miloš Zeman, který jinak patří ke kritikům Vystrčilovy cesty, celou situaci zatím nekomentoval. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka by se k tématu mohl vyjádřit v nedělním televizním rozhovoru.

Pro Radiožurnál Ovčáček uvedl, že situaci na Hradě velice pečlivě sledují. „Zaznamenali jsme, že pan ministr Petříček si předvolá čínského velvyslance. Ukazuje se ale, že cesta Tchaj-wan vyvolává kontroverze a zhoršuje zahraničně politické postavení České republiky,“ řekl prezidentův mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám