Hlavní obsah

Němečtí extremisté kupují v Česku pyrotechniku, prodej se zpřísní

Právo, Ludmila Žlábková
Špindlerův Mlýn

České kontrolní orgány se zaměří na prodej zábavní pyrotechniky v příhraničních oblastech a také podmínky jejího prodeje by se měly zpřísnit. Po dvoudenním jednání špiček české, bavorské, saské a polské justice ve Špindlerově Mlýně to v úterý uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ve Špindlerově Mlýně skončilo dvoudenní česko-polsko-německé jednání o problémech v příhraničí.

Článek

Pelikán tak reagoval na skutečnost, že německá policie v posledních týdnech opakovaně zasahuje u případů, kdy pyrotechniku české provenience zneužili k protestům například protiimigrantští extremisté.

„V Německu je možné legálně používat zábavní pyrotechniku pouze dva dny v roce, na Silvestra a Nový rok. Lidé ji mohou koupit pouze tři až pět dní před koncem roku. Extremisté proto nakupují výbušniny na české straně hranice,“ potvrdil Klaus Fleischmann, generální prokurátor v Drážďanech, s tím, že se jedná zejména o požáry a útoky na zařízení pro uprchlíky.

Německá policie například minulý týden zadržela v saském Freitalu nedaleko Drážďan pět lidí, které podezírá z útoku na uprchlické ubytovny a z vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí.

Pelikán: Výbušniny jsou nové téma

Podle prokuratury si skupina pořídila pro provedení útoků v Česku více než 100 kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržnicích je možné koupit i pyrotechniku, která je v Německu ilegální.

„Spektrum událostí, při nichž je pyrotechnika z Česka zneužita, je široké. Od příliš hlučných oslav přes výtržnosti na stadiónech až po plánování teroristických útoků, zejména ze strany extrémní pravice. Výbušniny jsou pro nás téma zcela nové, ale podnětné. Pochopili jsme sílu toho problému v Německu. A uděláme vše pro to, abychom ho nějak eliminovali,“ uvedl Robert Pelikán, který však jiné možnosti kromě časového omezení prodeje a zvýšení počtu kontrol prodejců zatím nevidí. „Ale i to jsou možnosti poměrně široké,“ míní Pelikán.

„Poté, co jsme slyšeli od našich zahraničních partnerů, zasadím se o to, aby se kontroly prodeje pyrotechniky u nás zpřísnily,“ podpořil ministra nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Zatím takhle daleko ještě nejsme, nyní je třeba zmapovat stav. Je to něco, co jde napříč několika resorty od ministerstva průmyslu a obchodu až po ministerstvo vnitra. Musíme dát dohromady trochu víc lidí, kteří se tím zabývají, a zjistit, co se dá dělat,“ nechtěl ministr prozrazovat konkrétní termíny, kdy by mohla být přijata první opatření zamezující nekontrolovaný prodej pyrotechniky u nás.

Anketa

Měly by být podmínky prodeje pyrotechniky přísnější?
Ano, a nejen v příhraničí
38,9 %
Jen v příhraničí
1,1 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Výběr článků

Načítám