Hlavní obsah

Němcové je líto, že Klaus tvrdě vyplísnil ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou mrzí výroky exprezidenta Václava Klause na adresu občanských demokratů. Překvapily ji. Také trvá na správnosti vyloučení tří členů ODS včetně dvou rebelů, kteří se nezúčastnili hlasování o úřednické vládě, reagovala v neděli v ČT na to, že Klaus odmítl spolupráci s ODS před předčasnými volbami a kritizoval Němcovou i vylučování lidí z ODS i stav strany samotné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová v Otázkách Václava Moravce.

Článek

„Mrzí mě, co řekl Václav Klaus,“ uvedla Němcová. Podle ní zřejmě nebyl informován o všech jejích výrocích, jinak by nebyl tak „příkrý“. „Na druhou stranu jsem si jistá, že prostě i bez této podpory ODS samostatně vykročí do voleb, že je určitě zvládne,” podotkla s tím, že ji Klausovo odmítnutí neznervóznilo. Němcová dala najevo ambice být volebním lídrem ODS, i když v čele strany stojí Martin Kuba. Podle ní by se měl kongres strany konat až po volbách.

Část představitelů ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedla, že by před volbami chtěli spolupracovat s Klausem, zakladatelem strany, který ji před lety opustil. [celá zpráva] Někteří z nich uvedli, že Klaus by se měl do ODS vrátit. Němcová řekla, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale též uvítala.

Klaus v sobotu řekl, že jeho angažmá nepřipadá v úvahu. ODS je podle něj v krizi a bez zásadní změny lidí a jejich chování se s tím nic dělat nedá. [celá zpráva]

Nelíbí se mu kroky ODS v posledních dnech, včetně vylučování poslanců. Vedení ODS v pátek vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku. [celá zpráva] Vyloučeni byli i poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla, kteří ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, čímž porušili dohodu bývalé koalice. [celá zpráva] Němcová trvá na tom, že to bylo dobré rozhodnutí. „Na takovýchto lidech nemůžeme dlouhodobě stavět,“ zdůraznila.

Klausovi, bývalému dlouholetému předsedovi strany, se nezamlouvají poslední rozhodnutí v ODS. „V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je. Ale když jsem zase viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu,“ prohlásil Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám