Hlavní obsah

Němcová volebním lídrem ODS, za ní řež

– Praha
Právo, Jan Martinek

Nemilosrdné boje o to, kdo se dostane na nejvyšší místa kandidátek, teď probíhají v ODS. Delegáti sněmů neváhají použít proti spolustraníkům i zákulisní údery. Šanci dostat se po volbách do Sněmovny při nízkých preferencích strany mají totiž jen ti na prvních několika místech. Na to ODS nebyla dosud zvyklá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně Miroslava Němcová po jednání výkonné rady. Archivní foto

Článek

Klid má snad už místopředsedkyně Miroslava Němcová, která chce být celostátní superlídryní. V pondělí ji znovu vyzdvihl předseda Martin Kuba. „Paní Němcová má moji podporu na lídra, rozhodne o tom v pátek výkonná rada. Žádný zvrat neočekávám,“ řekl Právu Kuba, který sám chce být lídrem v domovských jižních Čechách.

Němcová má zájem vést pražskou kandidátku proti šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

„Paní Němcová potvrdila, že bude kandidovat jako superlídr v Praze,“ uvedl šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda, bývalý primátor, který si dělá naděje na jedno z čelných míst.

Právě Svoboda ale budí averzi, což se projevilo hned na několika sněmech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupitelé pražského magistrátu odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS)

Na oblastním sněmu Prahy 2, který se konal v neděli, dostal sice podporu jako „dvojka“ po Němcové (třetí má být starostka Prahy 2 a exposlankyně Jana Černochová), ale v pražské ODS se proti němu zformovala vnitrostranická opozice.

„Svoboda je mrtvý muž“

Ta se ho pokusí podle informací Práva na úterním regionálním sněmu sesadit.

Do karet jí hraje skutečnost, že Svoboda je jeden z obviněných v kauze Opencard. V neděli se na oblastním sněmu ODS Prahy 6 podle informací Práva proti Svobodovi nečekaně vymezil stranický místopředseda a tamní dlouholetý starosta Tomáš Chalupa.

Řekl, že neumí hrát příběh v Praze, kde Filip Dvořák je čistý, protože drží se Svobodou, a že těmto lidem už odmítá nadále svítit.
zdroj z ODS

„Měl ostrý protisvobodovský projev, doslova řekl, že neumí hrát příběh v Praze, kde Filip Dvořák (bývalý odvolaný starosta Prahy 1) je čistý, protože drží se Svobodou, a že těmto lidem už odmítá nadále svítit,“ prozradil Právu zdroj z ODS.

Ten také poznamenal, že o Svobodovi se na oblastním sněmu hovořilo prakticky jako o „mrtvém muži“.

Také proto, že se údajně pokusil odebrat licenci místnímu sdružení Praha-Bubeneč, které vzalo zpět exposlance a bývalého pražského primátora Pavla Béma, jenž má špatnou pověst kvůli přátelství s „kmotrem“ Romanem Janouškem.

Exministr Chalupa spolu s europoslancem Janem Zahradilem v tom ale Svobodovi údajně zabránili.

Chalupa  má vlastní plán

„Chalupa dokonce v debatě mluvil o tom, že by navrhl usnesení, že na kandidátce ODS nesmí být nikdo, kdo je trestně stíhán (jasná narážka na Svobodu). Následně to ale sám stáhl. Pak přesvědčoval ostatní, aby takové usnesení neformulovali, že by to nebylo politicky chytré v dnešní době, kdy je možné udělat kompro na kohokoliv,“ dodal zdroj.

Usiluji o druhé místo v Praze a pan Svoboda také, takže jsme soupeři.
Tomáš Chalupa

Podle něj má Chalupa plán vnutit regionálnímu sněmu svou vlastní představu pražské kandidátky: podle informací Práva na ni chce prosadit i nestraníka, všeobecně uznávanou osobnost, jehož identitu zatím tají.

„Usiluji o druhé místo v Praze a pan Svoboda také, takže jsme soupeři,“ řekl Právu Chalupa. Ten byl na oblastním sněmu zvolen lídrem za Prahu 6 (buňka vyslovila podporu Němcové na celostátního i pražského lídra).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Na druhé místo vyskočil zastupitel, ale širší veřejnosti málo známý právník Ivo Drážný, kterého v tajném hlasování prosadila protichalupovská opozice jako výstrahu lídrovi.

Třetí je starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, která dosud neměla sněmovní ambice. „Řekla nám, že bude kandidovat, protože nám může přinést preferenční hlasy. Zlé jazyky ale tvrdí, že se tak rozhodla až poté, co si ji k sobě pozval Václav Klaus,“ řekl Právu zdroj.

Starostka Kousalíková byla minulý týden na návštěvě exprezidenta v Institutu Václava Klause, což vzbudilo spekulace, že chce přeběhnout k jeho projektu. Kousalíková je vzápětí vyvrátila, Klause prý jen pozvala na Dny Prahy 6.

Řápková boj vzdala

Tuhý boj probíhá i jinde: už teď je jasné, že někteří bývalí poslanci, se kterými se počítalo jako s tahouny, se do Sněmovny nepodívají. Na Ústecku tamní ODS z kandidátky vyštípala poslankyni Ivanu Řápkovou, o které se dříve spekulovalo jako o lídrovi. [celá zpráva]

Nakonec ale kandidovat vůbec nebude. „Chtěla jsem v práci poslankyně pokračovat, ale v tuto chvíli necítím soudržnost uvnitř regionálního sdružení ODS a tato skutečnost mě vedla k mému rozhodnutí nekandidovat,“ uvedla v pondělí v písemném prohlášení exposlankyně.

Tu jako chomutovskou primátorku „proslavil“ boj proti nepřizpůsobivým, což jí naopak u tamní veřejnosti vyneslo sympatie.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ivana Řápková donesla na Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni svůj diplom. V pozadí rektor univerzity Josef Průša.

Šéf regionálního sdružení ODS Petr Fiala vzal její rozhodnutí na vědomí. „Kolegyně Řápková se zřejmě chtěla opřít o jednotu regionu, což v ideálním případě představuje úplnou podporu. To však v současné situaci předvolebního klání nebylo možné,“ řekl Právu Fiala.

Nominován nebyl ani bývalý šéf ústecké ODS a exposlanec Jan Kubata, ani bývalý hejtman Jiří Šulc.

Na kandidátku se v rámci vnitrostranického boje nedostala ani exposlankyně Ivana Weberová, která chtěla obhajovat pozici v Libereckém kraji.

Bendl, Stanjura i skokan Janda

Jak už ale Právo informovalo, na volebním sněmu došlo ke střetu mezi jabloneckou ODS (kterou Weberová reprezentuje) a ostatními: jablonečtí sněm předčasně opustili kvůli tomu, že oblast nedodržela dohodu o obsazování kandidátek. Středočeská ODS se zase vyslovila proti tomu, aby jejich kandidátku vedl šéf ODS Kuba. Lídrem bude nejspíš šéf středočeské ODS a exministr zemědělství Petr Bendl. „Chtěl bych kandidovat, ale jak to dopadne, se uvidí,“ vyjádřil se.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zbyněk Stanjura

Kandidátku v Moravskoslezském kraji povede exministr dopravy a předseda moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura. V pondělí o tom rozhodla regionální rada. [celá zpráva]

Dvojkou se stal bývalý starosta Moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil, třetí je bývalá náměstkyně hejtmana a poslankyně Jaroslava Wenigerová a na čtvrtém místě je skokan na lyžích Jakub Janda, vítěz Světového poháru a Turné čtyř můstků v sezóně 2005/2006.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Chalupa

Reklama

Související články

Klaus lavinu nestrhl, ODS cítí druhou šanci

Důvodem, proč bývalý prezident Václav Klaus nevyužije předčasných voleb do Sněmovny k návratu do vysoké politiky, je podle informací Práva jeho zklamání...

ODS se zalekla, kverulanty vyhazovat nebude

Když před časem deklarovaný „kmotr“ Tomáš Hrdlička nevybíravými slovy glosoval situaci v ODS, neváhala ho výkonná rada vyloučit. Stihla ji za to kritika od...

Výběr článků

Načítám