Hlavní obsah

Němcová má plán, jak čelit Zemanovi: Snad to bude trapné i jemu, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která coby kandidátka na premiérku zaštiťuje snahy bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM o návrat do Strakovy akademie, má plán, jak se vypořádat s požadavkem prezidenta Miloše Zemana. Ten pro případ neúspěchu vlády premiéra Jiřího Rusnoka požaduje od pravicových stran 101 notářsky ověřených podpisů, na jejichž základě by jim dal možnost pokusit se o sestavení kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Němcová, která Zemanův požadavek striktně odmítla jakožto znevážení Sněmovny, v časopise Respekt uvedla, že namísto notářského ověření by se poslanci mohli podepsat přímo před prezidentem.

Prezident se podle všeho chystá v srpnu zavítat do Sněmovny na hlasování, při němž bude Rusnokův kabinet žádat dolní komoru o vyslovení důvěry. Němcovou napadlo, že by se poslanci sympatizující s bývalou koalicí mohli podepsat přímo před ním.

„To snad bude trapné i jemu,“ podotýká Němcová. „Tohle řešení teď budu prosazovat,“ řekla týdeníku.

Němcová již dříve uvedla, že Zeman si svým požadavkem dělá alibi pro to, aby v případě neúspěchu mohl Rusnokův kabinet nechat vládnout i bez důvěry. Prezidentovu představu 101 ověřených podpisů označila za „šokující požadavek“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám