Hlavní obsah

Někteří školáci dostanou kvůli záplavám volno

Právo, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mimořádné prázdniny nejspíše budou mít žáci těch škol, které povodně hodně poškodily. Ministryně školství Petra Buzková v pondělí doporučila ředitelům základních, středních a vyšších odborných škol, v nichž není možné učit, aby po dohodě se zřizovateli přesunuli výuku jinam, mimo postiženou oblast. Mohou přitom využít pomoci ministerstva, které uveřejňuje seznam vhodných budov na svých webových stránkách www.msmt.cz.

Článek

Pokud není možné výuku přesunout a budovy škol jsou poškozeny v menším rozsahu, ministryně doporučuje ředitelům, aby vyhlásili pro žáky volno do pěti dnů (což je v jejich pravomoci).

Pro školy, které jsou záplavami poškozeny ve větším rozsahu, vyhlašuje ministerstvo školství mimořádné prázdniny, a to na dobu, která je nutná pro odstranění následků pohromy. O tom, jak bude volno dlouhé, rozhodne ředitel školy po dohodě se zřizovatelem. "Ředitel musí informovat rodiče a příslušný odbor školství na daném krajském úřadu o tom, že děti mají mimořádné prázdniny.

Jakoukoliv cestou, písemně, telefonem. Jako v každé mimořádné situaci fungují jiné mechanismy než běžně," informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Ředitelé a zaměstnanci škol spolu se zřizovatelem mají také zajistit péči o nezletilé žáky, jejichž rodiče se o ně nebudou moci v době jejich mimořádných prázdnin postarat. O případném omezení nebo přerušení provozu mateřských škol rozhodne ředitel po dohodě se zřizovatelem.

Rodiny mohou požádat o pomoc s dětmi

Rodiny, které se kvůli záplavám ocitly v krizové situaci a nemohou se postarat o své děti, mohou zavolat na krizovou linku ministerstva školství 800 800 244, která je bezplatná a v provozu je nepřetržitě. Požádat o pomoc je možné i na emailové adrese povodne2006@msmt.cz

Ministerstvo zřídilo linku v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v sedmi krajích ČR. "Pro děti z rodin, kterým povodně zaplavily dům, nebo ze škol, které jsou zatopené, jsme schopni zajistit ubytování v našich budovách nebo objektech námi řízených organizací, které se nacházejí v jednotlivých regionech," řekla Právu mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová.

Ubytování podle ní nabízejí i vysoké školy na svých kolejích. Děti budou mít během pobytu zajištěno i jídlo a pedagogický dozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám