Hlavní obsah

Blatný měl říct, které školy v pondělí neotevřou. Místo něj to nikdo neudělal

• Aktualizováno
Novinky, alt, alf

Ani ve čtvrtek v poledne stále není jasné, ve kterých okresech se nebudou vracet děti do škol. Jasno přitom mělo být už ve středu, kdy měl Jan Blatný „horší” okresy oznámit. Jenže Blatný už ministrem není a ministerstvo školství podrobnosti nemá. O možném neotevření škol se mluví ve Zlínském kraji nebo na Děčínsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

K návratu části žáků do lavic má dojít od pondělí 12. dubna. Ministerstvo zdravotnictví ale už dříve avizovalo, že budou okresy, kde se kvůli nepříznivému vývoji epidemie koronaviru školy otevírat nebudou.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová Novinkám ve čtvrtek řekla, že i resort školství taktéž čeká na vyjádření ministerstva zdravotnictví.

To oznámilo tiskovou konferenci k otevření škol na pátečních 13:00. Rodiče a školy z okresů, kde jsou čísla nakažených vyšší, se tak zřejmě až v pátek odpoledne dozvědí, zda děti půjdou či nepůjdou v pondělí do školy.

Zachování části opatření včetně uzavření škol nyní samostatně řeší Zlínský kraj. Také školy na Děčínsku by podle ústeckých krajských hygieniků měly zatím zůstat zavřené, řekla ČTK šéfka tamní hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Zlínský kraj možná nerozvolní ani příští týden

Domácí

Školy by pravděpodobně zůstaly zavřené na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

K opatření na základě pandemického zákona, například uzavření více obchodů než ve zbytku ČR, by potřebovali hygienici souhlas vlády. Buď už odhlasovaný, nebo přijatý maximálně 48 hodin po vyhlášení hygieniky. Žádné jednání vlády se ovšem už tento týden nechystá. Podle informací Novinek bude vláda případná vyhlášená opatření ve Zlínském kraji řešit v pondělí.

S nouzovým stavem, jenž vyprší v neděli, skončí zákazy volného pohybu osob. Pandemický zákon s nočním zákazem vycházení či zákazem cestování mezi okresy nepočítá.

Mohlo by ale, pokud tak rozhodnou hygienici, pokračovat uzavření části obchodů, které se jinde mají otevírat, například papírnictví.

Přehledně: Jaká pravidla budou provázet návrat žáků do škol

Domácí

Školy se mají pro rotační výuku prvního stupně v Česku otevírat v pondělí. Z nařízení ministerstva zdravotnictví plyne, že se nebudou otevírat školy v okresech, kde je týdenní kumulativní počet případů na 100 000 obyvatel dvojnásobný proti celé ČR. Toto číslo je nyní asi 260.

V těchto parametrech mají horší čísla okresy na Zlínsku, ale také regiony na Vysočině, Pardubicku či Liberecku.

I ve Zlínském kraji, kde chtějí opatření prodlužovat, jsou ale místa, například Uherskohradišťsko, kde by školy mohly podle stávajících pravidel otevřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám