Hlavní obsah

Nekompetentní a nepříslušný soud porušující práva. Manažeři MUS připravili odvolání

Manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS), které švýcarský soud uznal vinnými z praní špinavých peněz a podvodů, již připravili odvolání. Tvrdí, že soud porušoval jejich práva, zkresloval důkazy a byl nekompetentní a nepříslušný celému případu. Oznámili to v úterý jejich právníci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalí manažeři Mostecké uhelné (MUS) Petr Kraus (vlevo) a Marek Čmejla (vpravo) informovali 1. července na tiskové konferenci v Praze, že mají připravené odvolání proti rozsudku švýcarského soudu v kauze privatizace MUS.

Článek

Federální trestní soud v Bellinzoně nepravomocně potrestal v říjnu Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od jednoho roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců.

Manažeři obdrželi písemné zdůvodnění rozsudku na začátku června. Lhůta pro podání uplyne části manažerů tento čtvrtek, části pak příští týden. Podle advokáta Bohdana Žáčka bude předmětem odvolání například porušení práva na spravedlivý proces nebo na řádnou obhajobu. Advokát v této souvislosti zmínil, že text odůvodnění rozsudku nebyl přeložen do češtiny. Při třicetidenní lhůtě pro podání odvolání tak text údajně překládalo pět překladatelů, což jim zabralo dva týdny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V dovolání bude také stížnost na nepříslušnost švýcarských soudů, protože se celá údajná trestná činnost stala v Česku. "Rozsudek je nekvalitní z toho úhlu pohledu, protože se nevypořádal se všemi důkazy," vysvětlil jeden z důvodů Čmejla. Odvoláním se bude zabývat Spolkový nejvyšší soud v Lausanne.

ČR náhradu nedostane

Loni v listopadu také bellinzonský soud rozhodl, že ze zablokovaných peněz bývalých manažerů MUS neuvolní žádné odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services (CCS), která je nástupcem Mostecké uhelné. Exmanažeři MUS přitom podle soudu způsobili svou údajnou trestnou činností větší finanční škody, než je hodnota jejich zablokovaných prostředků. Pokud neuspějí s odvoláním, znamená to, že o své miliardy přijdou.

V ČR je pětice mužů stíhána ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 miliónů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Předloni v říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Kromě bývalých manažerů dolů jsou od loňského podzimu v kauze stíháni také exnáměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám