Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman: Podpory prezidenta si vážíme, ale je to i práce policie a BIS

Právo, Radim Vaculík
Praha

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přivítal nedělní vyslovení podpory a plné důvěry v práci policie a svého úřadu z úst prezidenta a svého jmenovce Miloše Zemana v souvislosti s vyšetřováním případu výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Vyjádřené podpory si samozřejmě vážíme, ale byla to spolupráce tří složek, tedy policie, státního zastupitelství a Bezpečnostní informační služby (BIS),“ řekl v neděli Právu Pavel Zeman.

Prezident v neděli v TV Prima zároveň vyzval úřady, aby na vyšetření kauzy nasadily svou plnou kapacitu. Vyjádřil přitom svou podporu policii i státnímu zastupitelství, vynechal ale BIS, která je terčem jeho časté kritiky.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Je to spíš politické vyjádření

Nejvyšší žalobce na to reagoval slovy, že „policie i státní zastupitelství pracují standardně a s plným nasazením“, více se však k výrokům hlavy státu nechtěl příliš vyjadřovat.

„Považuji prezidentova vyjádření za spíše politické výroky, které by měli komentovat politici a nikoli my,“ podotkl šéf státních zástupců.

Na otázku Práva, co říká na tvrzení některých politiků, že prezident v rámci svých tvrzení zveřejnil i některé dosud neznámé informace z probíhajícího trestního řízení, a že pocházely od policie, nejvyšší žalobce odpověděl velmi krátce: „Nebudu to komentovat, tohle ze mě nevytáhnete.“

Prezident ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR, řekl šéf Senátu Vystrčil

Domácí

Víc než to, co už řekl k případu Vrbětice na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády, prý nebude k vyšetřování sdělovat.

NSZ pracuje s verzí o ruských agentech

Pavel Zeman tehdy uvedl, že policie pracuje s verzí, že za výbuchy muničních skladů a smrtí dvou zaměstnanců firmy, která je měla v pronájmu, mohou být dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, a že po nich bylo vyhlášeno pátrání.

Zároveň upřesnil, že k explozím nemělo vůbec dojít na území Česka, protože munice ve skladech měla putovat do Bulharska a vybuchnout až po cestě tam.

Reklama

Výběr článků

Načítám