Hlavní obsah

Nejvyšší ústavní činitelé odsoudili násilí v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší čeští ústavní činitelé na úterní schůzce na zámku v Lánech odmítli násilí na běloruských občanech protestujících proti výsledku tamních prezidentských voleb. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by se pod mezinárodním dohledem měly jako první krok přepočítat hlasy, aby se situace zlepšila.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Článek

„Ústavní činitelé se jasně postavili proti násilí, které je pácháno na běloruské veřejnosti, proti represím, a také potvrdili to, že v prvním kroku by bylo možné přepočítat hlasy pod mezinárodním dohledem jako cestu k odblokování situace, a potřebu politického dialogu,” řekl po schůzce novinářům Petříček.

Zeman jednal se spřízněnými ústavními činiteli o zahraniční politice

Domácí

Běloruští občané protestují proti výsledkům prezidentských voleb, které s 80 procenty hlasů vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Tamní opozice považuje volby za zfalšované. Policie proti demonstrantům tvrdě zasahuje.

Lukašenko 23. září v tajnosti složil prezidentskou přísahu pro své šesté funkční období. Petříček tehdy uvedl, že česká diplomacie nepovažuje Lukašenkovu inauguraci za legitimní, protože volby nebyly svobodné ani férové.

Vondráček: Posílíme české zastoupení v Jeruzalémě

Kromě situace v Bělorusku či česko-čínských vztahů se podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) účastníci schůzky dohodli na posílení českého zastoupení v Jeruzalémě v Izraeli.

„Jsem moc rád, že se mi podařilo prosadit téma posílení našeho zastoupení v Jeruzalémě, kde jsme se dohodli, že nejvhodnější by bylo umístit zde pracoviště s diplomatickým statusem,” uvedl Vondráček s tím, že Izrael to jistě ocení a o podobných krocích v poslední době uvažuje i řada dalších zemí.

Česko má ambasádu v Tel Avivu, prezident Miloš Zeman dlouhodobě prosazuje její přesunutí právě do Jeruzaléma. Čeští politici jsou k tomuto kroku zdrženliví.

Msta Pekingu: Členové Vystrčilovy delegace nesmí do Číny, podnikatelům se zavře trh

Svět

Schůzky nejvyšších státních činitelů se oproti minulosti nezúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterého prezident kvůli jeho cestě na Tchaj-wan nepozval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám