Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud zamítl poslední volební stížnosti na prezidentské volby

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ani jeden ze sedmi desítek stěžovatelů neuspěl se svými argumenty proti průběhu prezidentské volby. Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) totiž ve středu zamítl i poslední čtyři návrhy. Někteří stěžovatelé se ale zřejmě budou obracet i na Ústavní soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Soudci v čele s Tomášem Langáškem zamítli námitky na financování kampaně, stejně jako například na slogan „Stop imigrantům a Drahošovi“. „Jakkoli se jedná o slogan zavádějící a zjednodušující, nevybočilo to z rámce kampaně. Jiří Drahoš měl dost času své postoje vysvětlit,“ konstatoval Langášek.

Volební senát neuznal jako porušení volební kampaně ani návštěvy prezidenta Miloše Zemana v krajích, ani jeho vystupování na televizi Barrandov, neuspěla také stížnost na výkon funkce prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Nejčastější námitky, se kterými se soudci během patnáctidenního rozhodovacího maratonu museli vypořádat, se týkaly čestnosti a financování kampaně ze strany Miloše Zemana. Už v úterý NSS konstatoval, že současné zákony umožňují skrýt původ peněz za třetí osobu, případná změna normy ale dle soudu musí přijít od zákonodárců.

„Tato zákonná úprava umožňuje skrýt původ prostředků i konkrétní výdaje, pokud je kampaň fakticky zcela nebo z velké části vedena třetími osobami s vědomím kandidáta. Je na zákonodárci, zda bude chtít na tuto situaci reagovat, a to buď omezením rozsahu plnění, ve kterém se může s vědomím kandidáta třetí osoba podílet na jeho kampani, nebo nastavením obdobných pravidel transparentnosti, která platí pro kandidáty nebo registrované třetí osoby,“ uvedli soudci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám