Hlavní obsah

Nejvyšší soud definoval pojem "nezřízený život"

Právo, Petr Kozelka

Co všechno lze zařadit do kategorie nezřízeného stylu života? Co pro někoho znamená karban, víno, ženy (muži), zpěv a nakonec hospodská rvačka, je pro dalšího běžnou normou. Pevnou definici nyní vyslovil ve svém sjednocujícím stanovisku Nejvyšší soud (NS), vedení nezřízeného života je totiž kupříkladu jedním z důvodů pro vydědění.

Foto: Profimedia.cz

Alkoholismus patří podle soudní definice k znakům nezřízeného života

Článek

Do kategorie nezřízeného života lze podle NS zařadit především dlouhodobé či trvalé neplnění vyživovací povinnosti a péči o děti či rodinu, alkoholismus, drogovou závislost, nekontrolovatelnou závislost na hracích automatech nebo opakovanou trestnou činnost.

"Za vedení nezřízeného života lze označit takové chování, které evidentně vybočuje z rámce obecné představy o chování v souladu s dobrými mravy. O trvalé vedení nezřízeného života pak půjde v takových případech, kdy chování vyděděného bude vykazovat známky kontinuálnosti, tedy nikoliv jen nahodilosti či ojedinělosti, a dlouhodobosti, kdy již zpravidla nebude možné očekávat návrat k běžnému způsobu života tak, jak je vnímán většinou společnosti," stojí v právní větě občanskoprávního a obchodního kolegia NS.

"Zjednodušeně lze tedy říci, že člověk, který se dlouhodobě opíjí, nestará se o rodinu, zanedbává péči o děti, peníze prohrává v automatech, fetuje, či jinak se vyhýbá normálnímu stylu života a ubližuje svému okolí, pak žije právě nezřízený život a jeho rodina má plné právo jej připravit o právo na rodinný majetek. Nejčastější je to právě v případě vydědění, kdy je možné takovéhoto člověka připravit o právo dědit majetek,“ prohlásil mluvčí soudu Petr Knötig s tím, že NS k definici přistoupil, aby zajistil právní jistotu všem, kteří trpí podobným chováním členů jejich rodiny.

Podkladem pro rozhodnutí soudu byl případ z Ostravy, kde otec vydědil svého syna, který místo péče o rodinu neplatil výživné na syna, opíjel se, byl agresivní na svou životní partnerku, páchal násilnou trestnou činnost a neustále lhal. Okresní i Krajský soud v Ostravě vydědění potvrdily, muž pak zastání hledal u NS. "Ten však závěry nižších soudů potvrdil a jeho dovolání zamítl. Současně vzal tento příklad jako modelovou situaci k tomu, jak posuzovat nezřízený život a poprvé tak určil definici, která se stává vodítkem pro všechny české soudy," dodal Knötig.

Reklama

Výběr článků

Načítám