Hlavní obsah

Nejvlivnější ženou Česka je Schillerová

Aktualizováno

Nejvlivnější ženou České republiky je poprvé ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V tradičním žebříčku zveřejňovaném časopisem Forbes se dostala před loňskou vítězku eurokomisařku Věru Jourovou i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, která v minulosti žebříčku rovněž vévodila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Pokud vliv měříme i tím, na kolik lidí mají přímý dopad různá její rozhodnutí, není momentálně vlivnější Češky než Alena Schillerová. Žádná jiná žena v Česku momentálně nehospodaří s větším množstvím peněz než šéfka Babišova státního rozpočtu ve výši 1,7 bilionu korun,” uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Podle něj Schillerová navíc při současné koronavirové krizi ještě posílila svůj vliv na různá odvětví a dění v Česku.

S velkými schodky Schillerová počítá i v dalších letech

Ekonomika

Žebříček nejvlivnějších žen Forbes vydává podeváté a letos v něm představil 135 jmen významných Češek z nejrůznějších oborů, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor. Celý rok přitom redakce sledovala přes 300 žen, v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury či sportu.

Jednotlivé ženy v každé kategorii redaktoři hodnotili podle několika kritérií, přičemž vycházeli z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci pozval redakční tým i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví, se kterými pořadí konzultoval.

Příště se na vás vyse*em. Schillerová ve Sněmovně ilustrovala koaliční pohodu

Domácí

„V sekci politiky a veřejné správy posuzujeme pozice a reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit. Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování,” uvedl Šimůnek a doplnil, že u majitelek a manažerek redakce mimo jiné sleduje hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice a současně přihlíží k situaci v odvětví, ve které dotyčné působí.

Deset nejvlivnějších žen Česka podle časopisu Forbes:
PořadíJménoFunkce
1.Alena Schillerovávicepremiérka, ministryně financí
2.Věra Jourováeurokomisařka
3.Lenka Bradáčovávrchní státní zástupkyně
4.Kateřina Jiráskováfinanční ředitelka a předsedkyně představenstva PPF
5.Petra Procházkováfinanční ředitelka a členka představenstva Agrofert
6.Michaela Chaloupkováředitelka divize Správa a členka představenstva ČEZ
7.Jana Maláčováministryně práce a sociálních věcí
8.Renata Mrázováchief people officer Home Credit
9.Simona Sokolováčlenka představenstva Agrofert
10.Ivana Tykačmajitelka realit a zakladatelka Women for Women
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám