Hlavní obsah

Největší vojenská přehlídka vyvrcholila trikolórou na nebi

– Praha • Aktualizováno

Nedělní hodinová vojenská přehlídka ke stému výročí vzniku Československa, která začala ve 14 hodin, byla největší v historii České republiky. Účastnilo se jí přes 3500 vojáků včetně aktivních záloh, policistů, strážníků, celníků a hasičů, přičemž přítomni byli i příslušníci slovenské armády. Po Evropské třídě v Dejvicích projelo 236 kusů techniky.

Záznam: Vojenská přehlídka ke 100. výročí vzniku ČeskoslovenskaVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Přehlídku zahájilo hlášení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty vrchnímu veliteli ozbrojených sil, prezidentovi republiky Miloši Zemanovi, který přijel ve dvě hodiny. Zeman z tribuny útvary pozdravil: „Vojáci nazdar.” Pak zazněla státní hymna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přehlídku zakončil přelet vrtulníků Mi-24 , které vypustily dýmovnice v národních barvách.

Zeman pronesl krátký projev: „Vojáci armády České republiky, dnes večer bude do Vladislavského sálu vnesen meč Milana Rastislava Štefánika, prvního ministra obrany Československa. Ponese ho veterán z Afghánistánu. Toto spojení, které překlenuje 100 let, vypovídá o dějinách naší země, a tedy i o dějinách naší armády. Armády, která chtěla bojovat, a nebylo jí to umožněno. Armády, která byla armádou satelitního státu. Ale také mluví o dějinách armády svobodné společnosti, která plní své mezinárodní závazky v boji proti největšímu nepříteli lidstva. A to je mezinárodní terorismus.“

Pak Zeman poděkoval organizátorům přehlídky. Náčelník štábu pak vyzval velitele pozemních vojsk Josefa Kopeckého, aby přehlídku zahájil.

Anketa před vojenskou přehlídkouVideo: Novinky

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa zahájil prezident Miloš Zeman.

Následující část přehlídky patří jednotlivým jednotkám. Nejprve pochodují členové pozemních sil, které vede jejich velitel Kopecký.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.

Po vlajkonoších se státními vlajkami a historickými prapory jednotek, které vznikly po roce 1918, prošly čestné jednotky Slovenska a čtyř zemí, které se zasloužily o vznik ČSR - francouzské, britské, italské a nakonec americké.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojenská přehlídka k výročí vzniku Československa

Letecká část byla kvůli počasí omezena, gripeny byly pouze slyšet. Vidět byly pouze vrtulníky, jako záchranářský W-3A Sokol.

Policisté představili i svou jízdní jednotku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.

Po půlhodině začalo defilé techniky. Na úvod projela jednotka hradní stráže následovaná vozidly Vojenské policie. Následovala lehká obrněná vozidla Iveco a Land Rovery Defender 130 Kajman speciálních sil. Představeny byly i vozy Land Rover protichemické jednotky a obrněná vozidla Dingo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojenská přehlídka k výročí vzniku Československa

Nechyběla ani těžká technika, především tanky T-72 M4 CZ, které jsou přestavěnými sovětskými tanky s lepším pancéřováním a motory Perkins. Následovaly pásové obrněné transportéry BVP 2 v různých verzích včetně sanitní. Dále se objevily i kolové Pandury II a dělové houfnice Dana ráže 152 mm na kolovém podvozku. Doprovázel je dělostřelecký radar Artur.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vojenská přehlídka v Praze

Na vozidlech Tatra 815 řady 7 byly vidět minomety ráže 120 mm. Představila se i její pancéřová verze, která působila v Afghánistánu, i sanitní varianta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Samohybný minomet vz. 85 PRAM na podvozku BVP na vojenské přehlídce

Policie předvedla i speciální plošinové vozidlo pro protiteroristickou jednotku. Hasiči zase ukázali řadu stříkaček včetně velkokapacitního pancéřovaného Titanu na podvozku Tatra. Ukázány byly i plošinové vozy a vyprošťovací technika včetně vyprošťovacího tanku. Celní správa zas představila velkokapacitní rentgen.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vozidla Iveco na vojenské přehlídce uspořádané ke 100. výročí vzniku Československa

Po defilé vozidel pražské městské policie proletěly nad Dejvicemi vrtulníky. Nejprve letěl zdravotnický vrtulník sokol a slovenské black hawky. Na úplný závěr proletěly bitevní vrtulníky Mi-24, které vypustily dýmovnice v národních barvách. Nad nimi opět zaduněly gripeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přelet vrtulníků

Na přehlídku bylo pozváno 1500 hostů. Účastní se jí kromě Zemana, členů české vlády či slovenských představitelů i americký ministr obrany James Mattis.

V roce 2008 bylo na přehlídce 1950 vojáků, policistů, strážníků a hasičů. Představilo se na ní 196 kusů techniky. I tak byla přehlídka největší od roku 1985.

Anketa

Navštívili jste o víkendu nebo chystáte se navštívit nějakou akci k výročí vzniku Československa?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 3107 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám