Hlavní obsah

Největší letoun světa přistál v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Největší letadlo na světě Antonov An-225 Mrija přistálo v úterý dopoledne na pražském Letišti Václava Havla. Do Česka zamířilo z Ukrajiny. Ve čtvrtek odlétne do Austrálie, kam odveze téměř 120tunový generátor.

Antonov An-225 Mrija na pražském letišti. Záběry z 10. května 2016Video: Novinky

 
Článek

Podobné typy strojního zařízení se obvykle přepravují námořní lodí, nyní ale koncový zákazník, kterým je společnost Worsley Alumina, potřebuje generátor dodat co nejdříve. Do cíle by měl doputovat za šest dnů.

„Bude sloužit pro výrobu elektřiny pro provoz firmy,“ řekl Právu projektový manažer firmy Brush Tomáš Vyčichl s tím, že zařízení je 8,8 metru dlouhé a 3,5 metru široké. Worsley Alumina je jedním z největších těžařů bauxitu a výrobců hliníku na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet antonovu na pražské letištěVideo: Novinky

Zařízení bylo naloženo v úterý dopoledne na nákladní vůz. Ten z plzeňského závodu vyjede kolem desáté hodiny večerní v doprovodu policistů. „Generátor je snížený o přepravní nosníky, takže s ním můžeme na dálnici. Jinak ji objíždíme. Možná také budeme muset vypnout proud v trolejích,“ popsal dopravní opatření Vyčichl.

Maximální rychlost až 850 kilometrů za hodinu

Antonov An-225 Mrija je nejdelším a zároveň nejtěžším letadlem na světě. Jeho délka je 84 metrů, rozpětí křídel je 88,4 metru a hmotnost prázdného stroje je 285 tun.

Stroj pohání šest motorů, cestovní rychlost je 800 kilometrů za hodinu, maximální rychlost je ještě o 50 kilometrů za hodinu vyšší.

Vyroben byl v roce 1988. V Praze poprvé přistál v roce 1989 kvůli poruše na hydraulice. Jednalo se tehdy o teprve druhé přistání mimo území tehdejšího Sovětského svazu.

Foto: koláž Novinky.cz

Porovnání největších letadel

Reklama

Výběr článků

Načítám