Hlavní obsah

Nejstarší občanka ČR oslavila 109. narozeniny

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OCHOZ U BRNA

Velká sláva byla v sobotu v nenápadném domku v Ochozu u Brna, kde své unikátní 109. narozeniny oslavila Emílie Doležalová, která je nejstarším občanem ČR. Blahopřejný dopis jí poslal i prezident republiky Václav Klaus a poblahopřát přišel i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, přátelé a rodina, ve které jsou i prapravnoučata.

Foto: Miloš Šálek

UFFO je skleněná budova s variabilním interiérem. Je dominantou města, jeho architektonickou chloubou.

Článek

Emílie Doležalová žije v domku na konci Ochozu u Brna společně se dvěmi dcerami 71letou Františkou Chamerovou a 80letou Drahomírou Pokornou, které se o maminku vzorně starají a snaží se ji rozptýlit, jak jim to povinnosti dovolí.

"Maminka je občas čilá a živě s námi debatuje, jindy by zase spala. Pořád se zajímá o dění kolem sebe a pravidelně volí, i když v posledních několika letech chodí komise s urnou k nám. Jak to bude s referendem nevíme, protože v tom samy nemáme jasno, takže to budou asi první volby, kterých se nezúčastníme ani my, ani maminka," řekla Právu Františka Chamerová.

Emílie Doležalová se narodila v roce 1894 a když v Sarajevu zastřelili atentátníci následníka trůnu Františka Ferdinanda, bylo jí nádherných 20 let. Pamatuje, jak v Brně jezdily drožky a ona si živě pamatuje, jak měla ráda koně a jak se ráda vozila. Postupně pak drožky vystřídaly elektrické tramvaje a život šel dál. Ve svém občanském průkazu z roku 1950 má i úřední otisk palce. Byla švadlena, vychovala dvě dcery.

Podle nich jsou největší radostí jejich maminky procházky do přírody, kam ji dcera nebo přátelé vozí na vozíku, aby se mohla nadýchat čerstvého vzduchu. Nemají to daleko, protože jejich domek stojí na konci obce a do lesa to mají doslova pár kroků.

"Maminka se těžko pohybuje, protože si před dvěma roky zlomila nohu v krčku a od operace jsme ji se sestrou už nerozchodily. Mysl má však pořád zdravou a někdy celý den povídá a povídá," dodala dcera Františka. Kromě obou dcer má Emílie Doležalová 4 vnuky, 9 pravnuků a 6 prapravnuků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám