Hlavní obsah

Nejsme zbabělci, zlobí se chemici

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Čeští chemici operující v Kuvajtu včera zaslali ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi otevřený dopis, ve kterém mu slibují, že splní misi, k níž se zavázali. Pětice z původních 27 vojáků, kteří požádali o návrat domů, si navíc odlet rozmyslela.

Foto: Petr Hejna

figuríny - kat a hříšnice

Článek

Do Česka se tak předčasně vrátí celkem 22 z 251 chemiků. "Odchod našich kolegů nemá negativní vliv na naši činnost v misi. Naše jednotka bude doplněna dalšími profesionály a bude pokračovat v plnění úkolu," stojí mj. v dopise, který podepsalo 238 vojáků. Rozhodnutí těch, kteří pomýšlejí na návrat, prý respektují. Došlo k tomu podle nich např. z rodinných důvodů: "U dalších byla důvodem změna mandátu českého kontingentu proti původnímu plánu a s tím související prodloužení mise."

Podle velitele kontingentu Dušana Lupuljeva se chemikům nelíbí, že se o nich hovoří jako o zbabělcích. "Vojákům vadí nepravdivé a překroucené zprávy v novinách. Uráží je a ubližují jejich rodinám," řekl ČTK Lupuljev. Místopředsedu senátního výboru pro obranu Jiřího Pospíšila (ODS) udivilo, že vojáci dostali příležitost vrátit se. "Když o něco má jít, tak jedou domů. To není moc vojenské," míní. Prvních sedm vojáků se z Kuvajtu vrátilo v pondělí společně s ministrem armádním speciálem. Jednotka má být do konce měsíce posílena o 107 specialistů z Liberce.

Reklama

Související témata:

Související články

Chemici s napětím čekají, zda půjdou do války

Napětí a nekonečné čekání nyní prožívají příbuzní a známí libereckých chemiků, kteří mají být nasazenI v Iráku. Ačkoli se většina z nich utěšuje tím, že už na...

Výběr článků

Načítám