Hlavní obsah

Nejslavnější a nejdražší socha světa Věstonická venuše se vydala na cesty

Právo, Miroslav Homola

Je nejstarší, nejdražší, podle znalců nejkrásnější a také velmi drobná a křehká. Pouhých jedenáct a půl centimetru měří nejstarší socha světa známá jako Věstonická venuše. Na její přesun z brněnského Moravského zemského muzea do Opavy dohlíželi v pátek muži v kuklách a se samopaly. Brno zapůjčí téměř 30 tisíc let starou sošku kolegům ze Slezska kvůli společné výstavě při příležitosti 200. výročí muzejnictví v zemi. Na společné akci se podílí i Národní muzeum v Praze.

Stěhování sošky Věstonické venuše z Brna na výstavu do Opavy Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

"V červenci bude výstava v Opavě. V srpnu se přesune do Prahy a v září bude u nás na Moravě," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

„O Věstonické venuši se skutečně bez nadsázky dá říct, že je její cena nevyčíslitelná. I když se tu a tam objeví odhady, jakou by mohla mít na trhu mezi sběrateli cenu. Naposledy to byla myslím částka 40 miliónů dolarů, ale to je vzhledem k její unikátnosti ještě hodně diskutabilní a podhodnocené,“ uvedl kurátor paleontologických sbírek Moravského zemského muzea v Brně Martin Oliva.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V pátek dopoledne ji pod bedlivým dohledem ozbrojenců vypravili do Opavy, kde bude součástí jedinečné výstavy ke 200 let muzejnictví.

Převoz sošky, která má 11,5 centimetru na výšku, čtyři centimetry na šířku a necelé tři na tloušťku, se uskutečnil pod velkým bezpečnostním dohledem. Do muzea přijela čtyři auta plná ozbrojených mužů, kteří dávali pozor na to, aby se s pravěkým skvostem nic nestalo.

Odborníci stěhování unikátu vidí jen velmi neradi. Soška je z pálené nepříliš tvrdé hlíny. Byla sestavena ze dvou nalezených kousků a manipulace s ní může způsobovat otěry materiálu. Na sošku proto nesmí sáhnout nikdo jiný než kurátor Martin Oliva.

Foto: Profimedia.cz

Věstonická venuše

Věstonická venuše se vystavuje zřídka, naposledy to bylo v roce 2013 v Londýně v Britském muzeu. Současná výstava ke 200 letům muzejnictví se koná záměrně ve třech největších zemských muzeích tedy Slezské zemské muzeum, Moravské zemské muzeum a Národní muzeum a nese název Strážci paměti.

Mimo Věstonické venuše na ní návštěvníci uvidí ještě originál hlavy Kelta ze Mšeckých Žehrovic, který je cenným exponátem Národního muzea v Praze a meteorit z Opavy - Kylešovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám