Hlavní obsah

Nejdůvěryhodnějšími politiky jsou podle průzkumu CVVM Babiš a Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z představitelů parlamentních stran lidé nejvíc věří předsedovi ANO a premiérovi Andreji Babišovi a šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi. Vyplývá to ze závěrů červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněných v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš má důvěru 26 procent lidí, Bartoš 25 procent. Shodně 24 procent lidí důvěřuje předsedovi Starostů Vítu Rakušanovi, šéfovi SPD Tomiu Okamurovi a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Babiš a Hamáček tak oproti září zaznamenali výrazný pokles důvěry veřejnosti.

Účastníci průzkumu hodnotili 19 čelných představitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. U všech nedůvěra převažovala ve větší či menší míře nad podílem vyjadřované důvěry. „Pořadí z hlediska velikosti podílu důvěřujících se přitom velmi silně nivelizovalo a nikdo ze zařazených představitelů stran v důvěře výrazně nepřekročil úroveň jedné čtvrtiny," shrnuje výsledky CVVM.

Důvěra v prezidenta, vládu i parlament se znatelně propadla

Domácí

Politikem s nejvyšším podílem důvěry je premiér a předseda hnutí ANO Babiš, kterému důvěru vyjadřovalo 26 procent dotázaných. Zároveň mu ale 69 procent respondentů nedůvěřovalo, což byl nejvyšší podíl mezi politiky zařazenými do průzkumu.

Babiš a Hamáček výrazný pokles

Na druhém místě skončil předseda Pirátů Bartoš. Důvěru mu vyjádřila čtvrtina respondentů, nedůvěru 62 procent dotázaných.

„V porovnání s předchozím výzkumem výrazně poklesla důvěra a zvýšila se nedůvěra u Jana Hamáčka a Andreje Babiše," uvádí CVVM. Předseda ČSSD a ministr vnitra Hamáček zaznamenal oproti zářijovému průzkumu pokles důvěry o 19 procentních bodů na 24 procent a zároveň nárůst nedůvěry o 21 bodů na 66 procent. Podobný, i když méně výrazný posun sociologové zaznamenali u Babiše, u něhož důvěra poklesla o 13 bodů a nedůvěra vzrostla oproti září o 16 procentních bodů.

ANO by vyhrálo volby

Parlamentní volby

Statisticky významný vzestup nedůvěry sociologové zaznamenali ale i u dalších politiků. V případě předsedy Pirátů Bartoše stoupl podíl nedůvěřujících o osm procentních bodů na 62 procent. „Podíl důvěry se u Ivana Bartoše snížil sice jen nevýrazně o tři procentní body, což je změna na hranici statistické významnosti, ale důvěra se v jeho případě dostala na své historické minimum, které představuje významný posun v porovnání s většinou starších šetření," konstatuje CVVM.

O osm procentních bodů stoupl od září podíl nedůvěřujících také předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové a místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové. Zatímco Pekarové Adamové současně mírně stoupl podíl důvěry, u Richterové stagnoval.

Průzkum se uskutečnil od 29. května do 13. června. Zúčastnilo se ho 957 lidí ve věku od 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám