Hlavní obsah

Nefér? Nezajímá! Finanční úřady nejdřív daň po lidech nechtěly, teď ji vymáhají i s penále

Právo, Jakub Svoboda

Daňová diskriminace lidí, kteří si v posledních letech pořídili bydlení v domě s několika bytovými jednotkami, dál trvá i přesto, že na ni už v březnu upozornily Právo a Novinky.cz. Finanční úřady se nadále obracejí na nic netušící vlastníky bytů v těchto rodinných domech, kteří teď kvůli chybě v legislativě a jejím rozdílným výkladům po letech doplácejí, na rozdíl od ostatních vlastníků bytů, na zpětně vyměřené dani z nabytí nemovitých věcí až statisíce korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Osvobození od daně se podle Finanční správy totiž týká pouze bytů v bytových domech a celých rodinných domů. Překvapeným lidem v bytových jednotkách v domech teď není nic platné ani to, že je finanční úřady před několika lety samy ujišťovaly, že jsou od placení daně z nabytí nemovitých věcí stejně jako ostatní vlastníci bytů osvobozeni.

Letos po analýze legislativy úřady obrátily a chtějí zaplatit nejen daň, ale také penále až v řádu desetitisíců korun.

Argumenty, že se ta legislativní díra bude napravovat, je nezajímají.
Rudolf K.

„V roce 2015 jsem postavil vícegenerační rodinný dům se třemi bytovými jednotkami. Následně jsem nechal udělat prohlášení vlastníka a byty jsem rozprodal. Protože již tehdy jsem měl pochybnosti o osvobození od daně u přilehlých pozemků, tak jsem požádal písemně finanční úřad o stanovisko. To jsem dostal s tím, že celý převod bytů je osvobozen, a dokonce mně poslali i formulář na zkrácené přiznání při osvobození,“ sdělil Právu Rudolf K.

„Zhruba dva roky se nic nedělo. Před dvěma měsíci se mi náhle z finančního úřadu ozvali, že mi budou doměřovat daň, a to včetně příslušenství. Teď mě tlačí k podání nových daňových přiznání, znaleckých posudků a poslali mi také Výzvu k odstranění pochybností,“ řekl pan Rudolf.

Díru v zákoně má zalátat novela

„Argumenty, že se ta legislativní díra bude napravovat, je nezajímají a o tom, že by doměřená daň mohla být prominuta, ani nechtějí slyšet,“ dodal pan Rudolf, který se teď hodlá bránit s pomocí právníka.

„Když jsme si byt pořídili, s pracovníky finančního úřadu jsme vše konzultovali a následně jsme podali daňové přiznání. Po dvou letech mi pracovník finančního úřadu sdělil, že máme doplatit čtyři procenta z kupní ceny 4 500 000 Kč plus úrok z prodlení za dva roky, celkem 230 400 Kč,“ stěžoval si podobně už v březnu další čtenář Tomáš K. z Prahy.

Za vzniklý chaos může nedomyšlené zákonné opatření Senátu platné od ledna 2014, které mj. kolidovalo se stavebními předpisy. Finanční úřady začaly od letoška vykládat tuto normu tak, že osvobozuje od daně pouze rodinné domy jako celky, nikoli již rodinné domy o více bytech.

Postup správců daně byl někdy chybný

Vláda sice minulý měsíc podpořila návrh bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterým by se i první úplatný převod bytů v rodinných domech osvobodil, finanční úřady však na rozhodnutí zákonodárců nečekají a vyzývají vlastníky bytů v rodinných domech k doplacení daně.

„Návrh novely může být projednáván na příští schůzi Poslanecké sněmovny, která by mohla být zahájena v týdnu od 26. června. Schválení návrhu zákona je navrženo v prvním čtení tak, aby ho Sněmovna stihla v tomto funkčním období projednat,“ sdělila Právu Monika Bačová z tiskového oddělení ministerstva financí.

„Je nám známo, že v několika případech byl, bohužel, postup správců daně chybný a poplatníkem nárokované osvobození uznali,“ uvedla už dříve pro Právo mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. „Je však povinností správce daně, zjistí-li, že daň byla vyměřena v rozporu se zákonem, provést nápravu, a to v rámci dozorčího prostředku upraveného daňovým řádem,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám