Hlavní obsah

Nedoplatky za svoz odpadu mají za děti platit rodiče, navrhují poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpovědnost za nedoplatky za svoz komunálního odpadu za nezletilé děti by měli mít jejich zákonní zástupci. Skupina poslanců to navrhuje v novele zákona o místních poplatcích, kterou chtějí zabránit tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s exekucemi kvůli nedoplatkům, o nichž ani nevědí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Vznikne-li nedoplatek na poplatku poplatníkovi, který je ke dni splatnosti poplatku nezletilý, přechází povinnost uhradit nedoplatek na zákonné zástupce poplatníka. Zákonní zástupci jsou povinni uhradit poplatek společně a nerozdílně a dnem následujícím po dni splatnosti poplatku se stávají poplatníky namísto nezletilého,” navrhuje skupina poslanců několika stran.

Podle Jeronýma Tejce (ČSSD), který je jedním z předkladatelů, by mohla novela začít platit od příštího roku. Vedle Sněmovny ji ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Systém je proti zdravému rozumu, tvrdí Tejc

Praxe je nyní taková, že pokud rodiče nehradí za nezletilé dítě poplatek za odpad, s dluhem se potýká dítě. "Znám případ, kdy upomínka přišla chlapcům dvojčatům, kteří ještě ani neuměli číst. Považuju to za nespravedlivé a není dobře, když děti vstupují po dosažení plnoletosti do života s nulou, natož s minusem," zdůraznil v pondělí Tejc.

Podle něj pokud vznikne nedoplatek za dítě, je to povinnost zákonného zástupce, nikoliv dítěte. "Dítě těžko najde ve třech, pěti, ale i patnácti letech peníze na to, aby si poplatek hradilo. Nevyhovuje to zdravému rozumu. My jako navrhovatelé říkáme, že za dítě odpovídá zákonný zástupce, a pokud neplatí, dluh má jít za ním a dítěte se nemá týkat," dodal poslanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Novela má zamezit i tomu, aby se platil dvojí poplatek za odpad. Týká se to například dětí a seniorů, kteří pobývají v ústavech, přičemž platí poplatek jak v místě bydliště, tak například v dětských domovech nebo v domovech pro seniory. V případě úhrady pouze jednoho z poplatků například v domově pro seniory pak navíc může vznikat dluh za scházející úhradu v místě bydliště.

"Od poplatku by v tomto případě byly osvobozené děti, které jsou v dětských domovech, děti vyžadující okamžitou pomoc v zařízeních typu Klokánek, ale také třeba senioři v domovech pro seniory, se zvláštním režimem a v obdobných zařízeních," sdělil Tejc.

Poslanci rovněž navrhli, aby obecní úřad mohl poplatek nebo jeho příslušenství zcela nebo částečně prominout.

Reklama

Výběr článků

Načítám